Home > Europese schuldencrisis, Uncategorized > Zou de Griekse saamhorigheid kunnen worden verzilverd?

Zou de Griekse saamhorigheid kunnen worden verzilverd?

De Griekse bevolking lijkt zich massaal achter de regering Tsipras te scharen. Volgens opiniepeilingen steunt tachtig procent van de Grieken de nieuwe regering. In de media wordt een sfeer van nationale saamhorigheid en trots geschetst.

Het zou een goede zaak zijn wanneer de Grieken zich eindelijk kunnen verenigen in het nastreven van het publiek belang in plaats van deelbelangen. Het aanpakken van de corruptie, het clientelisme en de oligarchen en het verbeteren van de belastinginning zijn allemaal nobele ambities van de nieuwe regering. Blijkbaar hebben de Grieken een groot vertrouwen in de capaciteiten van Tsipras en de zijnen om deze problemen het hoofd te bieden. Een vertrouwen dat de Griekse regering nog niet heeft weten op te wekken bij haar Europese partners.

Deze strijdbare stemming biedt de Griekse schatkist de mogelijkheid om het patriotisme te verzilveren. In plaats van de banken verder vol te stoppen met treasury bills, waar de toezichthouder op enig moment een grens aan zal stellen, kan de Griekse overheid een rechtstreeks beroep doen op de binnenlandse spaarder. De Belgische overheid doet dit al langer met speciaal op de kleine spaarder toegesneden emissies (de zogenaamde staatsbons). Er zijn verder genoeg voorbeelden uit het verleden waaruit blijkt dat in extreme omstandigheden samenlevingen middelen kunnen mobiliseren voor een nationale inspanning (denk aan war bonds). Indien nodig kunnen de Griekse staatsbons worden uitgerust met inflatiebescherming. Dit verkleint het risico dat na een onverhoopte Grexit de koopkracht snel daalt door inflatie.

Met een emissie van staatsbons worden de Grieken uitgedaagd om de daad bij het woord te voegen. Hebben zij zoveel vertrouwen in Tsipras dat ze willen bijdragen aan de financiering van de liquiditeitsbehoefte van hun overheid? Of wordt de emissie een flop en blijven de Grieken hun euro’s liever onder het matras of op een buitenlandse bankrekening bewaren? Alleen in het eerste geval berust de populariteit van Tsipras op het vertrouwen dat hij de economie echt kan hervormen en een verantwoordelijk financieel-economisch beleid kan voeren. In het tweede geval is het goedkoop anti-EU sentiment, gericht op het afdwingen van Europese solidariteit daar waar interne Griekse solidariteit tekort schiet. Ik ben benieuwd naar het resultaat van zo’n emissie.

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s