Home > Onderwijs, Uncategorized > Op naar de derde studiekeuze

Op naar de derde studiekeuze

In mijn vorige blog beweerde ik dat de studiekeuze te vrijblijvend is en dat studenten te vaak mogen falen. Na een negatief bindend studieadvies moet een student zijn opleiding staken, maar daarmee komt er nog geen einde aan zijn studentenleventje. Hij kan zich immers probleemloos bij een andere opleiding inschrijven. Een groep studenten wordt zo als een hete aardappel doorgegeven van opleiding naar opleiding, zonder dat iemand hen uit hun academisch lijden verlost.

Aan de Erasmus School of Economics hebben we ooit een student gehad die na een negatief bsa bij Economie vervolgens heeft geproefd aan de opleidingen Bedrijfskunde, Bestuurskunde en Fiscaal Recht, alvorens zich opnieuw in te schrijven bij Economie (dat mag weer 3 jaar na een negatief bsa). Zoveel trouw aan de eerste liefde is hartverwarmend, ware het niet dat deze student bij de tweede poging opnieuw geen studiepunten haalde. Een “two strikes and you’re out”-regel had kunnen voorkomen dat deze student zijn tijd zo zou hebben verlummeld.

Nu is dit een extreem geval dat weliswaar tot de verbeelding spreekt, maar daarmee nog niet meteen een maatschappelijk probleem vormt (al is elke student die zo’n roemloos academisch cv opbouwt er één teveel). Hoe groot is de groep studenten die herhaald de verkeerde keuze maakt of te weinig inzet laat zien? Bij mijn weten is hier nog geen systematisch onderzoek naar gedaan. Maar op basis van enkele observaties vanuit de ESE kan ik er wel iets over zeggen.

Elke jaar maken circa 50 studenten de overstap van Bedrijfskunde naar Economie. In omvang is dit voor de ESE een niet-triviale groep (ca. 7% van de populatie). In bijna alle gevallen hebben deze studenten bij Bedrijfskunde een negatief bsa ontvangen. Inhoudelijk gezien is deze overstap vreemd. Economie staat bekend als een studie die pittiger is dan Bedrijfskunde (vooral door een intensiever gebruik van wiskunde). Als het niet lukt bij Bedrijfskunde, dan is de kans groot dat het ook niet lukt bij Economie. Hier is voldoende evidentie voor. De slaagkans bij Economie na een negatief bsa bij Bedrijfskunde is zeer laag. Het is ongeloofwaardig dat een student die al een jaar rondloopt op de campus dit niet weet. Maar goed, een paar jaar geleden zijn we deze groep toch pro-actief gaan benaderen om de overstap te ontraden. We zijn er echter snel mee gestopt. Het was volstrekt ineffectief was. Deze groep studenten bleef volharden in hun foute keuze. Waarom? Dat is moeilijk te zeggen. Wellicht heeft het te maken hebben met een fixatie op een bepaald loopbaanperspectief of met verliesaversie. Of ze weten niet wat ze moeten doen en kiezen dus maar iets wat zo dicht mogelijk bij de eerste keuze ligt.

Dit jaar is er wederom een groep studenten overgestapt van Bedrijfskunde naar Economie. De grafiek hieronder geeft de voortgang na twee onderwijsperioden. De studenten hadden tot nu toe maximaal 24 credits kunnen halen; meer dan 60% van deze overstappers haalt echter 4 credits of minder. De tweede studiekeuze pakt in deze gevallen niet veel beter uit dan de eerste. Als deze studenten hadden geweten dat dit hun laatste kans was op een academische opleiding hadden ze wellicht een makkelijkere studie gekozen of harder gewerkt. Nu staan ze volgend jaar voor hun derde studiekeuze.

overstappers

Gelukkig zijn er ook een paar overstappers die wel het juiste spoor hebben gevonden. Van de 8 studenten die alle 24 credits hebben gehaald hadden er overigens 7 Wiskunde B op het VWO (maar dat is een ander onderwerp).

Gerelateerde artikelen:

Ivo Arnold en Wouter van den Brink, Naar een effectiever bindend studieadvies, THEMA, 2010, nr. 5.

Ivo Arnold en Wietske Rowaan, Hoe voorkomen we dat studenten met een negatief BSA wederom een verkeerde studie kiezen, Onderzoek van Onderwijs, juni 2011.

Categorieën:Onderwijs, Uncategorized
  1. 14 juli 2014 om 7:43 am

    Rare effecten van het overstappen van Bedrijfskunde naar Economie, geeft maar weer aan wat het belang is van het maken van een juiste studiekeuze (en natuurlijk een bindend studieadvies, haha).

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s