Home > Banken, Uncategorized > Twijfels bij Wijffels

Twijfels bij Wijffels

Een mooi artikel van Martin Sommer in de Volkskrant van zaterdag. Over het leiderschap van Herman Wijffels.

Wijffels wijst Nederland graag de weg, en de financiële sector in het bijzonder. Dat doet hij nu als voorzitter van het Sustainable Finance Lab en recentelijk als voorzitter van de commissie structuur Nederlandse banken. Dat deed hij vroeger (periode 1986-1999) als bestuursvoorzitter van de Rabobank. Toen was het vooral de weg omhoog. In de laatste jaren van het “rentmeesterschap” van Wijffels heeft de Rabobank het pad van het zakenbankieren en van de snelle groei gevonden, op weg naar too-big-to-fail en misschien ook wel too-big-to-save status.

Onderstaande grafiek toont de balanstotalen uit de geconsolideerde jaarrekeningen van de Rabobank in verhouding tot het Nederlandse nominale BBP over de periode 1985-2012. Wijffels heeft eind jaren negentig de groei van de Rabobank in een hogere versnelling gezet.

Volgens het kabinet vormt de “combinatie van omvang en concentratie van de Nederlandse bankensector … een potentieel risico voor de overheid en de financiële stabiliteit.” (bankenvisie p. 3). Dan is het wel heel bijzonder dat deze persoon zo’n prominente positie in het Nederlandse bankendebat inneemt.

balansrabo

Categorieën:Banken, Uncategorized
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s