Home > Banken, Uncategorized > Hoe internationaal moeten onze banken zijn?

Hoe internationaal moeten onze banken zijn?

Stel dat Guido van Woerkom morgen zou aankondigen dat de ANWB van plan is de Duitse zusterorganisatie ADAC over te nemen en bovendien leden wil gaan werven in Frankrijk. Als reden noemt hij de internationale orientatie van de Nederlandse toerist. Om deze goed te bedienen moet de toeristenbond natuurlijk ook internationaal georienteerd zijn. Lachwekkend natuurlijk, ware het niet dat dit de kwaliteit van de argumentatie is die DNB-president Klaas Knot hanteert om een sterke internationale rol voor Nederlandse banken te rechtvaardigen:

We hebben een internationaal georienteerd bedrijfsleven, dan heb je een internationaal georienteerd bankwezen nodig (interview in FD, 15 maart 2013).

Deze drogreden kom je vaker tegen. Nederlandse banken zouden zo groot en internationaal zijn geworden omdat ze een groot en internationaal georienteerd bedrijfsleven moeten ondersteunen. Maar een oppervlakkige analyse van de groei en activiteiten van Neerlands grootste internationale bank, ING, leert dat dit grote onzin is.

Het Nederlandse bedrijfsleven was internationaal al zeer succesvol toen de rechtsvoorgangers van ING nog de binnenlandse kleinzakelijke (NMB) of kleinburgerlijke (Postbank) markt bedienden. Als je naar de balans van ING kijkt dan is de internationale groei vooral de resultante van het veroveren van de buitenlandse retailmarkten via de ING Direct formule. Voor Philips, Shell en andere Nederlandse bedrijven is dat een irrelevante activiteit. Ook de internationale expansie van ABN-AMRO met de aankoop van LaSalle, Banco Real en Banco Antonveneta had meer te maken met het realiseren van de eigen groeiambities dan met het ondersteunen van het Nederlandse bedrijfsleven.

De herhaalde pogingen van de Nederlandse grootbanken om internationale zakenbankactiviteiten op te zetten konden nog met enige goede wil worden geinterpreteerd vanuit de gedachte dat ze financiele dienstverlening op het hoogste niveau aan het Nederlandse bedrijfsleven wilden aanbieden. Maar juist in dit segment faalden de Nederlandse banken jammerlijk (met mislukkingen als ING Barings en Rabo International). In investment banking is Nederland geen internationale speler en zal het dat ook nooit worden. En dat is helemaal niet erg. Voor zakenbankieren op topniveau weet het Nederlandse bedrijfsleven echt wel de weg naar Goldman Sachs te vinden.

Zoals de ANWB de Nederlandse toerist een paar buitenlandse steunpunten en samenwerkingsverbanden met zusterinstellingen aanbiedt, zo kunnen onze banken Nederlandse bedrijven in het buitenland faciliteren met een paar bijkantoren en met internationale netwerken van bankrelaties. Daarvoor is het helemaal niet nodig dat er voor miljarden aan buitenlandse activa en passiva op de balansen staan. Internationale expansie was voor Tilmant en Rijkman Groenink een instrument om de eigen groei en winst op te fokken; het had niets met de ondersteuning van het Nederlandse bedrijfsleven te maken.

Met de uiteenrafeling van ABN-AMRO en de verkoop van een aantal internationale onderdelen van ING is het buitenlandbedrijf van de grootbanken al behoorlijk afgeslankt. Dat proces kan best nog verder worden doorgevoerd. Maar bovenal hebben we in Nederland behoefte aan garanties dat er over een tijdje geen nieuwe Tilmants en Groeninks opstaan die internationaal willen avonturieren onder staatsgarantie. We weten nu dat er van Klaas Knot op dit punt niets valt te verwachten.

Categorieën:Banken, Uncategorized
 1. Wim Griffioen
  27 maart 2013 om 1:40 pm

  Geachte heer Arnold,

  De gedachte en wens van de heer Knot is een goede gedachte. Een sterkere Hollandse bank. Dat lijkt een verre droom op dit moment.
  In Nederland zijn meerdere banken direct of indirect in handen van de Nederlandse staat.
  Een natuurlijke vraag zou moeten zijn ; is het gewenst dat banken zo groot moeten zijn ten aanzien van een economie?
  Tragische situaties als op Cyprus had een blind paard kunnen zien aankomen.

  In Nederland heeft de belasting betaler ook de SNS bank geholpen kort geleden. En de ABN etc… de rest is ons allen bekend of niet?

  In Spanje hebben de banken hulp gehad direct en indirect van meerdere kanten. Het is een drama voor mensen en de werkloosheid van 26 procent van de beroeps bevolking. En de jeugd werkloosheid is helemaal om te janken!

  Toezicht houden op banken is niet eenvoudig te regelen zeker bij grens overschreidende activiteten. Europees toezicht is zeker gewenst en het controlle op naleving en de opbouw van dit apparaat kost ook tijd.

  Hopelijk kunt U ook kritisch naar de Nederlandse situatie kijken! Ja de economie is gelukkig sterk, en kan zeker nog innoveren en duurzamer worden.
  Hoe lang wil de overheid de ABN AMRO Bank in haar bezit houden?
  De marktwerking lijkt beperkt doordat meerdere banken niet concureren met elkaar … Door
  mogelijke hulp die zij gehad hebben. En regels daaromtrent.

  Echter zodra de banken de buffers weer ruim op peil hebben zou het goed zijn voor Nederland een ” Hollandse Bank ” te hebben. Nederland heeft een lange historie van bankieren. En dan heeft dhr Knot…

  Met vriendelijke groet
  Wim Griffioen

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s