Home > Banken, Uncategorized > Hypotheekplan vergroot risicopositie staat

Hypotheekplan vergroot risicopositie staat

Gisteren rapporteerde NIBC-cfo Van Dijkhuizen over zijn onderzoek naar de vraag of institutionele beleggers meer kunnen worden ingeschakeld bij de hypothecaire woningfinanciering. Hij wil een deel van de NHG-hypotheken van banken onderbrengen bij een nieuwe Nederlandse Hypotheek Instelling (NHI) die zich financiert met de uitgifte van Nederlandse Hypotheek Obligaties (NHO’s) onder staatsgarantie. De reacties zijn tot nu toe gematigd positief. Er worden veel voordelen aan het plan toegeschreven. Zo zou het helpen om de kredietverlening aan bedrijven en burgers op gang te krijgen en om het depositofinancieringsgat van banken aan te pakken. Dit alles zonder de risicopositie van de overheid te vergroten. Maar het is zeer de vraag of al deze voordelen tegelijkertijd kunnen worden gerealiseerd.

Laten we even aannemen dat het veiligste gedeelte van de NHG-hypotheken terecht komt bij de NHI. Dan leveren de staatsgaranties op de NHO’s inderdaad geen extra risico voor de staat op (er was immers al een NHG verstrekt). De NHI is dus niet zo interessant. Boeiender is de vraag wat er na de overdracht van de NHG-hypotheken met de bankbalansen gebeurt. Er zijn diverse mogelijkheden, waarvan ik twee extreme scenario’s kort bespreek.

Ten eerste kunnen banken hun balans verkorten met het volledige bedrag van de overgedragen hypotheken. Dat heeft als voordeel dat het depositofinancieringsgat fors afneemt. Maar dat betekent ook dat er dan geen nieuwe impuls vanuit gaat op de kredietverlening. De kortere bankbalansen zullen waarschijnlijk een slechter risicoprofiel kennen, omdat één van de veiligste activa is overgedragen aan de NHI.

Ten tweede kunnen banken de NHG-hypotheken vervangen door nieuwe uitzettingen (bedrijfskredieten en nieuwe hypotheken), zodat hun balans even lang blijft als voorheen. Dat is weliswaar goed voor de kredietverlening (als er vraag naar is), maar houdt ook het depositofinancieringsgat in stand. In nog sterkere mate dan in het eerste scenario zal het risicoprofiel van de banken verslechteren. Veilige NHG-activa worden immers vervangen door bedrijfskredieten, niet-NHG hypotheken of het first-loss gedeelte van nieuwe NHG-hypotheken.

Deze verandering van het risicoprofiel van banken botst met de randvoorwaarde dat de risicopositie van de Nederlandse Staat niet mag worden vergroot. Zoals we intussen allemaal weten is de Nederlandse Staat de ultieme risicodrager van onze banken. Als de veiligste activa van de bankbalansen worden afgehaald stijgt de waarde van de impliciete staatssubsidie aan de banken. Kortom, hiermee wordt op een ondoorzichtige manier toch weer meer risico bij de staat gelegd.

Categorieën:Banken, Uncategorized
  1. Toon
    12 maart 2013 om 4:13 pm

    Kortom: dit is weer een bailout van de Nederlandse banken door de overheid.

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s