Home > Banken, Uncategorized > Cultuurverandering

Cultuurverandering

Heel verfrissend! Eindelijk eens een Minister van Financiën die vraagtekens zet bij de innigheid tussen DNB en de sector. En het heeft meteen effect: Holland Financial Centre stopt in de huidige vorm van publiek-private samenwerking. Je kunt overigens ook vraagtekens zetten bij de participatie van DNB in de Duisenberg School of Finance en bij de gewoonte om overal DNB-hoogleraren te benoemen (zie deze blog). Het is veel beter om al die rollen gescheiden te houden: de sector bedient de klant, de toezichthouder ziet toe en de universiteiten doen onafhankelijk onderzoek. Maar wat teleurstellend dat dit inzicht van de minister moet komen en niet vanuit DNB zelf! Dit doet toch vermoeden dat de cultuurverandering bij DNB nog niet is voltooid.

Nog een aanwijzing hiervoor geeft de discussie over het “klappertjespistool”, zoals Lex Hoogduin het zo mooi zei. De interventiewet stelde DNB niet in staat om bij SNS in te grijpen op holding niveau. Over hoe groot die handicap was verschillen de meningen. Daar moet nog maar eens rustig op worden gestudeerd. En over de communicatie tussen de minister, de DNB en de Tweede Kamer ten tijde van het wetgevingstraject zal ook nog niet het laatste woord zijn gezegd. Maar als dit inderdaad een serieuze omissie in de interventiewet was die het uitoefenen van de toezichtstaak door DNB ernstig belemmerde, dan was het uiten van bezwaar met een brief van DNB aan de minister volstrekt onvoldoende. Dan schreeuw je het als toezichthouder van de daken. Het schrijven van brieven is in dergelijke omstandigheden meer kenmerkend voor een legalistische indekcultuur, dan voor een assertieve toezichthouder die zich kwaad maakt voor het publieke belang.

Dan is er nog de kwestie of de gewone obligatiehouder had moeten bloeden. Hierin kiest DNB wel heel erg gemakkelijk de kant van de financiële sector. In de brief van Dijsselbloem wordt genoemd dat er een totaalbedrag van € 400 miljard aan senior ongedekte schuld op het spel zou staan. Een groot, maar ook een nietszeggend bedrag. Van belang is namelijk de financieringsbehoefte van banken in de nabije toekomst. Die hangt van een heleboel factoren af, zoals de looptijd van de huidige kapitaalmarktfinanciering en de verdere krimp van de bankbalansen. De brief heeft het ook over een kans dat de financiering helemaal opdroogt, maar vermeldt niet hoe groot die kans is. In plaats van ons bang te maken met een groot bedrag had DNB duidelijk moeten maken:

1) wat de (kapitaalmarkt)financieringsbehoefte van banken in de komende jaren is;
2) wat de rentestijging voor de andere banken zou zijn als de gewone obligatiehouder moet bloeden;
3) wat de kans is dat de marktfinanciering helemaal opdroogt als de gewone obligatiehouder moet bloeden;
4) wat de kosten zijn voor de overheid om de marktfinanciering toch open te houden, mocht 3) zich onverhoopt voordoen.

Het antwoord op deze vragen had moeten worden afgewogen tegen de zekere kosten van het nu laten bloeden van de belastingbetaler. Bedenk daarbij dat opdrogende markten inmiddels geen terra incognita meer zijn. Centrale banken en overheden hebben instrumenten om steun te verlenen als de kleine kans op marktpaniek zich voordoet.

Als je het argument van de opdrogende markt serieus neemt zijn er twee interpretaties mogelijk. De eerste is dat de andere banken zo zwak zijn dat ze zonder impliciete overheidssteun geen ongedekte schuld kunnen uitgeven. Dat lijkt me niet een boodschap die DNB wil uitzenden. De tweede is dat markten irrationeel zijn en geen onderscheid kunnen maken tussen goede en slechte banken. Maar de rol van lender-of-last-resort wanneer de financiële markten niet goed functioneren ligt bij de centrale bank, niet bij de schatkist.

Kortom, van cheerleader van de financiële sector naar kampioen van het publieke belang is een lange weg. DNB is nog niet gearriveerd op de eindbestemming.

Categorieën:Banken, Uncategorized
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s