Home > Banken > Hulde aan de FSA

Hulde aan de FSA

De Financial Times berichtte gisteren over de strenge aanpak van buitenlandse banken door de Britse toezichthouder, de FSA. Deze oefent forse druk uit op buitenlandse banken om hun Britse bijkantoren (die vallen onder het toezicht van het thuisland) om te zetten in Britse dochterondernemingen (die vallen onder Brits toezicht). De FSA wil zo meer grip krijgen op hun activiteiten en een volgend Icesave-debacle voorkomen.

Natuurlijk staat de handelwijze van de FSA op gespannen voet met de EU-regelgeving, die nog steeds uitgaat van het “gemeenschappelijke paspoort”(elke bank met een vergunning in een EU-lidstaat mag binnen de EU bankdiensten aanbieden via bijkantoren). De kredietcrisis heeft echter laten zien dat die benadering niet goed werkt. Kleine landen met grote, internationaal actieve banken kunnen zo aansprakelijk worden voor buitenlands spaargeld. De FSA wacht terecht niet op een trage verandering van de EU-regelgeving en neemt haar eigen verantwoordelijkheid. Hier een quote die aangeeft dat het de FSA menens is:

A sixth branch, Cyprus Popular, is in the process of converting to a subsidiary. An executive there said the FSA “exerted pressure” by suggesting that if they failed to make the switch, they would have to write each customer warning that their accounts were not covered by UK deposit insurance.

Zo, dat is nog eens een proactieve toezichthouder. Hier kan DNB een puntje aan zuigen.

In dit licht roept het recente vertrek van ING Direct uit het Verenigd Koninkrijk vraagtekens op. De officiële reden die ING aanvoert voor de verkoop van haar Britse retail activiteiten aan Barclays is dat ze meer focus wil aanbrengen in haar activiteiten. ING noemt ook de sterk competitieve omgeving waarin ING Direct UK de laatste tijd moest opereren. Deze laatste opmerking verbaast mij echter. Internetspaarbanken laten zich altijd voorstaan op hun concurrentiekracht. Met hun low-cost bedrijfsmodel zouden ze ook in een competitieve omgeving moeten kunnen floreren. Misschien is er wel meer aan de hand en heeft de FSA het ING Direct zo lastig gemaakt dat de Britse spaarmarkt niet meer de moeite waard was.

Categorieën:Banken
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s