Home > Banken > Der Sicherheit von Hollands Bank Nummer 1

Der Sicherheit von Hollands Bank Nummer 1

Ik ben geen fan van het pure internetspaarbankieren, zoals moge blijken uit eerdere blogs. Vandaag spreek ik in IJsland op een conferentie over grensoverschrijdend bankieren en depositogarantiesystemen (zie youtube voor een opname). Inderdaad, Reykjavik (home of Icesave) is dan een zeer toepasselijke locatie.

Mijn boodschap is dat internetspaarbankieren (in de meest pure vorm, het zogenaamde “pure play internet banking”) heeft gefaald als een zelfstandig bedrijfsmodel. De transformatie die ING Direct nu ondergaat illustreert dit. Maar er zijn Nederlandse banken die desondanks hun inspanningen op dit vlak intensiveren, zoals de Rabobank, NIBC en ABN AMRO (onder de merknaam Moneyou). Deze banken doen dit niet omdat het een duurzaam bedrijfsmodel is, maar omdat ze zo onder een impliciete overheidsgarantie goedkope funding uit het buitenland kunnen halen. Nu het in crisistijd moeilijk is om rechtstreeks geld op te halen in de financiele markten is het opzetten van een internetbijkantoortje in Duitsland een aantrekkelijk alternatief. Opportunisme dus.

De Nederlandse overheid heeft er (helaas) geen problemen mee dat op deze manier de blootstelling van het Nederlandse depositogarantiestelsel onbegrensd kan oplopen. De enige beperking die zij de Nederlandse directbanken oplegt is dat ze niet mogen adverteren met het Nederlandse garantiestelsel. In 2011 werd de Rabobank door de overheid op de vingers getikt omdat zij op haar Belgische website deze afspraak schond. De gewraakte quote luidde toen: “Het zijn dus de banksector en de Nederlandse overheid die uw kapitaal garanderen”.

De Rabobank pakt het in haar recente campagne voor de Duitse markt dan ook subtieler aan. De lollig bedoelde TV-reclames bevatten de slogan: “Der Sicherheit von Hollands Bank Nummer 1”, waarin de koppeling wordt gemaakt tussen zekerheid en het marktleiderschap in Nederland. Die relatie is er inderdaad, niet omdat grote banken intrinsiek veiliger zijn, maar omdat het systeembanken zijn die als het nodig is door de overheid worden gered (“too big to fail”). De boodschap die de reclamejongens van de Rabobank uitzenden is dus eigenlijk: “Uw spaargeld is veilig bij ons want wij zijn zo groot in Nederland dat de Nederlandse overheid ons nooit falliet zal laten gaan”. Waarmee de Rabobank volgens mij alweer de afspraken schendt. Een nieuwe reprimande of wordt het eens tijd voor een fundamentele herbezinning?

P.S. Een dag later (1 december 2012) staat in het FD een artikel over het Hollandse spaarsucces in Duitsland. Alleen maar hosanna, zonder een kritische analyse van de implicaties hiervan voor het Nederlandse depositogarantiestelsel.

Categorieën:Banken
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s