Home > Banken > Brood en spelen

Brood en spelen

Bij alle commotie rond het stopzetten van de sponsoring van de Raboploeg mis ik toch nog het antwoord op een aantal vragen:

– Waarom besteden Nederlandse financiële instellingen zo buitensporig veel geld aan sportsponsoring?

– Waarom vinden we het in Nederland normaal dat topmannen in het bankwezen besluiten welke sporten een financiële injectie krijgen en welke niet?

In een markt met sterke concurrentie tussen private bedrijven mag je verwachten dat een bedrijf alleen aan sportsponsoring doet als hiervoor een solide business case te maken valt. De financiële sector is echter ver verwijderd van volledige mededinging en kent, zoals we weten, een hoge mate van kartelvorming en overheidsbescherming. In een dergelijke bedrijfsomgeving met overwinsten is het minder duidelijk of de sponsoring strikt noodzakelijk is voor het functioneren van het bedrijf. Het najagen van hobby’s of imagoverbetering door topbestuurders ligt dan al gauw op de loer.

De gulheid waarmee de financiële sector met het geld van de spaarder Sinterklaas speelt in de sportwereld doet me denken aan de manier waarop de Romeinse keizers spelen organiseerden om in de gunst te blijven bij de burger. Maar deze paternalistische houding is niet meer van deze tijd. Banken hebben de verantwoordelijkheid om zeer zuinig met de centen van hun spaarders om te springen. Als er geld overblijft kunnen ze dat terugsluizen naar de klant via betere tarieven.

De bevordering van de sport kan beter via het democratische proces verlopen. Daar hebben we per slot van rekening de overheid voor. En als de banken daaraan willen bijdragen door een hogere bankenbelasting te betalen dan is dat wat mij betreft prima.

Categorieën:Banken
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s