Home > Banken > Het VNO-NCW moet geen bankenlobby doen – Naschrift

Het VNO-NCW moet geen bankenlobby doen – Naschrift

Mijn vorige blog heeft nogal wat reacties losgemaakt. “Tendentieus en populistisch” was de mening van Robin Fransman van Holland Financial Center. En er was enige discussie over de cijfers uit het KMPG-rapport en mijn gebruik daarvan.

Om met de cijfers te beginnen, die zijn rechtstreeks overgenomen uit het KPMG rapport. Het bedrag van € 256 mld aan kredietverlening aan binnenlandse bedrijven betreft de zes grootste Nederlandse banken. DNB publiceert cijfers voor het gehele Nederlandse bankwezen en die komen hoger uit. Tabel 5.2.4 op de DNB website geeft een bedrag van € 331 mld, waaronder overigens een hoger bedrag (€ 95 mld) aan vastgoedfinanciering. Maar dit bedrag moet dan ook worden gerelateerd aan een hoger balanstotaal van € 2837 mld (geconsolideerd). Dan resulteert een percentage kredietverlening aan binnenlandse bedrijven van 11,7% inclusief en 8,3% exclusief vastgoedfinanciering. De DNB cijfers geven dus ongeveer hetzelfde beeld als de KPMG cijfers.

Een ander punt van kritiek is dat ik in de noemer van dit percentage alle activiteiten heb meegenomen, inclusief bijvoorbeeld buitenlandactiviteiten. Maar daar draait het nu juist om. Hoe belangrijk is de achterban van VNO-NCW nog voor de Nederlandse banken? Waar besteden bankiers hun energie aan? Wat zegt het bijvoorbeeld als ING € 35 mld heeft uitstaan aan Spaanse activa (juli 2012), tegenover € 21 mld kredietverlening aan de Nederlandse industrie door het hele Nederlandse bankwezen (zie wederom Tabel 5.2.4 DNB). Afgemeten aan de balans komt de kredietverlening aan binnenlandse bedrijven pas op de vierde plaats, na verhandelbare activa, hypotheken en buitenlandse activa. Als VNO-NCW zou ik daar vraagtekens bij plaatsen.

De kredietverlening aan binnenlandse bedrijven was overigens door de jaren heen een relatief stabiele balanspost. Snelle groei – vaak een indicatie van expansiedrift (bonus!) en teveel risico nemen – zag je vooral bij de verhandelbare activa, hypotheken en buitenlandse activa. Waarom zou de kredietverlening aan binnenlandse bedrijven moeten lijden onder de missers bij de andere activiteiten? Krimpen kan ook door buitenlandse activa te verkopen.

Je zou kunnen tegenwerpen dat banken private bedrijven zijn die in alle vrijheid hun markten en klanten mogen kiezen. Maar met dat uitgangspunt ben ik het fundamenteel oneens. Onze banken overleven bij de gratie van de Nederlandse spaarders en belastingbetalers. Zij staan garant, niet omdat bankiers zo aardig zijn of superieure internationale ondernemers zijn, maar omdat banken een onmisbare maatschappelijke rol spelen door kredieten te verstrekken aan bedrijven en ondernemers die geen rechtstreekse toegang tot de financiele markten hebben. Zolang de Nederlandse staat de ultieme risicodrager van de activiteiten van onze banken is (dwz totdat er ooit een full-fledged Europese bankenunie is), is het vanzelfsprekend dat deze activiteiten de Nederlandse samenleving moeten dienen. Onder Tilmant, Rijkman Groenink en Wellink is dit besef verloren gegaan. Ik vrees dat het nog niet is teruggekeerd.

Dan mijn “populistische” opmerkingen over de hoge loonkosten in de financiele sector. Ik merk wel vaker dat bankiers dit onderwerp liever mijden. De heren in de nette pakken vinden het niet chique als je daarover begint. En toch hoort dit onderwerp op de politieke agenda. Hoe kan de politiek een nullijn voor ambtenaren rechtvaardigen als de loonvoorsprong die de financiele sector in de goede jaren heeft opgebouwd onaangetast blijft? Moralistisch misschien, maar niet tendentieus of populistisch.

Categorieën:Banken
  1. Jan Feringa
    7 oktober 2012 om 11:35 am

    Dat de staat is bijgesprongen in de crisis van 2008 betekent natuurlijk niet dat de belangen van de aandeel- en obligatiehouders zomaar aan de kant geschoven kunnen worden. Als je vindt dat “deze activiteiten de Nederlandse samenleving moeten dienen”, dan moet je deze banken van de markt halen en de huidige aandeelhouders uitkopen.

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s