Home > Europese schuldencrisis > Inflatiebangmakerij (vervolg)

Inflatiebangmakerij (vervolg)

Na CDA-er Van Hijum beweert nu ook Mark Rutte dat de SP de geldpers wil aanzetten en inflatie zal veroorzaken. Erg kort door de bocht, zie de in de vorige post genoemde argumenten.

Een extra reden om niet al te bezorgd te zijn over inflatie is de crisis in de woningmarkt. Inflatie wordt meestal gemeten als de procentuele stijging van de consumentenprijsindex. Maar dit is een imperfecte maatstaf van koopkrachtdaling. De prijs van een huis – voor de meeste mensen toch de grootste aankoop in hun leven – zit er bijvoorbeeld niet in. In veel gebieden in Europa (inclusief Nederland, maar uitgezonderd Duitsland) dalen momenteel de huizenprijzen. De CPI-inflatie geeft dan een overschatting van de koopkrachtdaling. Hier mijn favoriete quote over dit onderwerp, van de Britse monetair econoom Charles Goodhart:

My dictionary defines inflation as a fall in the value of money, not as a rise in the consumer price index. If I spend my money now on obtaining a claim on future housing services by buying a house, or on future dividends by buying an equity, and the price of that claim on housing or on dividends goes up, why is that not just as much inflation as when the price of current goods and services rises?’ (DNB Staff Report, no. 65, 2001, p. 3).

De VVD maakt zich zorgen over de daling van de huizenprijzen maar is tegelijkertijd bang dat het SP beleid tot inflatie leidt. Daar zit een zekere inconsistentie in.

  1. Pietje
    2 september 2012 om 6:43 pm

    Destijds toen de huizenprijzen verdrievoudigde van 1995 tot 2008 is dat ook niet meegenomen als inflatie, dus de CPI getallen uit het verleden zijn in dat geval veel te laag; in wezen is er dus al lang sprake geweest van een gigantische inflatie, alleen rekenden de huizenbezitters zichzelf rijk. Ten eerste wordt de daling op de huizenmarkt die we nu zien wordt aan alle kanten teniet gedaan door stijgende energie- en voedselprijzen (vreemd genoeg geen zgn. core-inflation; how “core” can you get!) en verder de toename van de zorgkosten. Bovendien de daling op huizenmarkt is alleen relevant voor kopers die nu voor een lagere prijs een huis weten te bemachtigen (aantal transacties zijn sowieso gekelderd). Voor degenen die onderwater staan vanwege een hogere hypotheek met een huis wat minder waard maakt het niet uit qua uitgaven, want hun hypotheek en rente worden niet minder hoog. Zij zouden juist baat hebben bij inflatie, indien dat zou betekenen dat hun lonen omhoog zouden gaan (wat niet erg waarschijnlijk is), de zgn tweede ronde effecten van inflatie. Al met al hebben we deze idiote situatie op de huizenmarkt juist te danken aan het CDA en de VVD en de banken die veel te ruimhartig zijn geweest met krediet/hypotheekaanvragen. Schulden worden in NL fiscaal gefaciliteerd, sparen wordt bestraft (vermogensrendementsheffing in box 3 van effectievelijk 1,2 %). Aangezien de meeste Nederlanders alleen op hun eigen portemonneetje letten en niet verder kijken dan hun neus lang is zullen velen met een hypotheek juist stemmen op de VVD. Wat ze zich nog niet beseffen is dat ze door allerlei garantstellingen, waaronder het ESM, een zeer hoge rekening gepresenteerd gaan krijgen.

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s