Home > Europese schuldencrisis > Eddy van Hijum weet het zeker

Eddy van Hijum weet het zeker

Eddy van Hijum (CDA) weet het zeker. Het opkopen van staatsobligaties door de ECB, zoals de SP voorstaat, zal tot inflatie leiden:

Als je geld gaat persen weet je zeker: dat levert een hoge inflatie op. En als er iets de koopkracht uitholt, dan is het wel inflatie.” (nu.nl)

Met dit voorstel creëert de SP volgens Van Hijum “een sluipmoordenaar voor de koopkracht”. Het CPB had de negatieve koopkrachteffecten van het door de SP voorgestelde ECB beleid dan ook moeten meenemen in de koopkrachtplaatjes. Ben benieuwd hoe het CPB dat zou hebben aangepakt.

De zekerheid van Van Hijum vloeit helaas voort uit onbegrip. Hoewel de geldpers-metafoor anders doet vermoeden, is er geen mechanische relatie tussen het opkoopprogramma van de ECB en de inflatie in de eurozone. Het opkoopprogramma verlengt weliswaar de balans van de centrale bank, maar dat is niet de geldhoeveelheid. De maatschappelijke geldhoeveelheid (M3 is de gangbare definitie) bestaat hoofdzakelijk uit verplichtingen van de geldscheppende banken (deposito’s). In tegenstelling tot de ECB zijn de banken nu niet zo in de stemming om hun balans te verlengen. Het is deleveragen wat de klok slaat. De groei van M3 is sinds het uitbreken van de kredietcrisis dan ook sterk afgenomen, van circa 7% voor 2008 tot 2-3% sindsdien. De problemen in het bankwezen verstoren nog steeds de normale relatie tussen de balans van de centrale bank en de geldhoeveelheid (zie dit artkel in ESB voor een uitgebreidere beschouwing).

De lage geldgroei en de negatieve output gap in de eurozone signaleren geen enkele inflatiedreiging. Krugman noemt het dan ook terecht een phantom menace. Er zijn natuurlijk valide redenen om kritisch te zijn over het opkoopprogramma. Het programma vermindert de druk op de probleemlanden om te hervormen. Ook is het twijfelachtig of het binnen het mandaat van de ECB past om rentesubsidies aan individuele eurolanden te verlenen (zeker als de ECB zich dan ook nog eens gaat bemoeien met de hervormingen). Ik ben er zelf dan ook een voorstander van om het monetaire beleid generiek te houden (maar wel het instrument van kwantitatieve verruiming te benutten) en de rentesubsidies aan Spanje via het begrotingsbeleid te sluizen (zie deze blog). Maar schermen met inflatiedreiging is pure bangmakerij.

De SP is de enige partij die in haar verkiezingsprogramma de rigide Duitse-Nederlandse monetaire orthodoxie ter discussie stelt. Dat is prijzenswaardig.

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s