Home > Banken > Banken moeten zelf op de blaren van hun financieringsgat zitten

Banken moeten zelf op de blaren van hun financieringsgat zitten

Helemaal eens met collega Koelewijn, die in het FD van vandaag zijn verontwaardiging uitsprak over de plannen van banken (gesteund door o.a. werkgeversvoorzitter Wientjes) om hun hypotheken over te laten nemen door pensioenfondsen. Een typisch voorbeeld van bankiersgedrag: de private vruchten plukken als het goed gaat en de lasten proberen te socialiseren als het tegen zit. Ik ga ervan uit dat de pensioenfondsen deze hete aardappel (of potentiele tijdbom) aan zich voorbij laten gaan.

Het argument van het financieringsgat (er is te weinig spaargeld om de kredietverlening mee te financieren) wordt te pas en te onpas door de banken gebruikt. Maar als de Nederlandse banken echt een urgent funding probleem zouden hebben, zou je verwachten dat ze:
– hun portefeuille securities tot een minimum zouden hebben teruggebracht;
– geen liquiditeiten meer over hebben om bij de ECB te stallen;
– geen aflossingvrije hypotheken meer aanbieden.

Toch heeft ING nog steeds meer dan €30 miljard aan Spaanse obligaties, stalt de Rabobank nog steeds tientallen miljarden bij de ECB en hebben de banken hun aflossingsvrije hypotheken nog steeds niet uit de schappen gehaald. De Nederlandse grootbanken zijn ook vrijwel uniek in de eurozone door geen beroep te doen op ECB funding. Het financieringsgat lijkt dus een gelegenheidsargument om het kredietrisico van hypotheken op de pensioenfondsen af te wentelen.

Laat de banken de problemen die ze hebben geschapen zelf oplossen. Om te beginnen kunnen ze nogmaals met de stofkam door hun balans gaan en verhandelbare activa verkopen (waarom zit de ING uberhaupt in Spaanse covered bonds?) Ook kunnen de loonkosten nog verder omlaag (niet alleen in fte maar ook in salarisniveau!), waardoor het kredietrisico van hypotheken met een hogere kapitaalbuffer kan worden gedragen.

Intussen roept Rabobaas Moerland dat de huizenprijzen op termijn weer omhoog zullen gaan. Ongeloofwaardig als je tegelijkertijd van je hypotheekportefeuille af wil.

Categorieën:Banken
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s