Home > Onderwijs > Praat over de prikkels, niet over de financiele dekking

Praat over de prikkels, niet over de financiele dekking

Een triest vertoon van de politiek gisteren over de langstudeerboete. En dan niet zozeer omdat ze er (nog) niet in zijn geslaagd om de boete af te schaffen. Het is immers helemaal geen ramp als trage studenten een hogere bijdrage leveren aan de kosten van het hoger onderwijs. De paniekreactie van het CDA was volstrekt onnodig en ongeloofwaardig. De vertoning was bovenal triest omdat de discussie vooral ging over de financiele dekking van het terugdraaien van de boete en niet over het inhoudelijke probleem van de trage student. Dit is vreemd omdat een succesvol beleid tav langstudeerders sowieso tot het opdrogen van de boeteinkomsten zou leiden.

Universiteiten besteden veel publieke middelen om de studiehouding van studenten te verbeteren en ze aan het studeren te krijgen. Deze pogingen worden nu ondermijnd door het zwalkende beleid ten aanzien van de langstudeerders. Den Haag geeft immers het signaal af dat langstudeerders moeten worden ontzien. Is het niet nu, dan maar na de formatie.

Politici zien helaas alleen de politieke en financiele kanten van deze kwestie en durven zelf geen stevige prikkels aan de student op te leggen. De onderwijskundige uitdaging om studenten snel af te laten studeren ligt na de formatie dus weer op het bordje van de universiteiten, waarschijnlijk zonder steun van de politiek en met een lager budget. Daarmee zaait Den Haag nieuwe InHolland schandalen.

Categorieën:Onderwijs
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s