Home > Europese schuldencrisis, Uncategorized > De Jager is “fooled by randomness”

De Jager is “fooled by randomness”

Een van mijn favoriete krantenrubrieken is NRC’s next.checkt. Deze week ging het over de uitspraken van Roemer over het begrotingstekort (die van “over my dead body”). De Jager reageerde hierop als volgt:

„Dat we een lage rente betalen in Nederland op dit moment, de laagste rente ooit, is te danken aan het grote vertrouwen. En die rente liep toch een beetje op, op dat moment, door die uitspraken. En dat kost ons gewoon geld als Nederland”

Vervolgens toont het NRC aan dat de rente niet is gestegen na de uitspraken van Roemer en betitelt de uitspraak van De Jager dus als “onwaar”. Een medewerker van Financiën twittert vervolgens een grafiek die het tegendeel zou moeten bewijzen (hebben ze daar niets beters te doen?). Die grafiek zegt vooral dat de rente zeer beweeglijk is. De kans dat hij omhoog gaat is ongeveer even groot als de kans dat hij omlaag gaat (dus een 50% kans dat de rente stijgt na een uitspraak van Roemer, ongeacht de boodschap). Als je al kunt aantonen dat de rente steeg na de uitspraken van Roemer, dan zegt dat nog helemaal niets over de causaliteit (door). Een typisch voorbeeld van te veel willen lezen in willekeurige marktbewegingen. Ik raad De Jager aan het boek “Fooled by Randomness” van Nassim Nicholas Taleb eens te lezen. Dat staat vol met soortgelijke voorbeelden.

Kwalijker is echter het eerste deel van De Jager’s uitspraak, waar het NRC blijkbaar niet over valt. Hierin interpreteert De Jager de lage rente als de beloning van de financiele markten voor het deugdelijke financieel-economische beleid in Nederland. Dat is een dubieuze interpretatie. De lage Duitse en Nederlandse rentestanden zijn vooral het gevolg van de eurocrisis, de problemen in Zuid-Europa en de angst dat de muntunie uit elkaar spat. Wij profiteren van een lage rente omdat beleggers een veilige haven zoeken of speculeren op het einde van de euro. De lage Nederlandse rente is meer een teken van wantrouwen in de euro dan van vertrouwen in Nederland.

Stel dat de eurocrisis tot bedaren komt en de Europese rentestanden weer convergeren naar een niveau van rond de 3%. Volgens de zienswijze van De Jager zou dat betekenen dat er dan opeens minder vertrouwen is in Nederland. Maar dat is natuurlijk grote onzin. Het zou juist een teken van vertrouwen in de toekomst van de euro zijn.

Goede sier maken met de euro-ellende past een Minister van Financiën niet.

 1. Therus de Villeneuve
  25 augustus 2012 om 3:56 pm

  Er zijn verkiezingen op 12 september. Ik heb in de aanloop daar naartoe uitspraken gehoord van allerlei spelers (Rutte over 2014, Roemer over his dead body, Wilders over de Gouden Eeuw en ga maar door, die veel duidelijker en aantoonbaarder “gevaarlijk” zijn dan deze van De Jager. Voor de goede orde: ik ben een liberaal op het snijvlak VVD/D’66. De Jager mag op dit moment ook uitspraken doen als CDA’er en hij deed dat ook op dit moment.

  • 27 augustus 2012 om 8:19 am

   Dat mag allemaal, maar van een minister van financien verwacht ik een wat hoger intellectueel niveau.

 2. Leonard
  25 augustus 2012 om 5:16 pm

  Is de kans niet 33,33 % dat de rente stijgt? De rente kan immers stijgen, dalen maar ook gelijk blijven?

  • 27 augustus 2012 om 8:18 am

   Nee hoor, de kans dat een obligatiekoers exact gelijk blijft (onafgerond) is ongeveer nul.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s