Home > Europese schuldencrisis, Uncategorized > Kanttekeningen bij de DNB simulatie

Kanttekeningen bij de DNB simulatie

“Loonimpuls Noord-Europa helpt niet”, kopt DNB op haar website. Simulaties met een macro-econometrisch model tonen aan dat de Zuid-Europese landen nauwelijks profiteren van een bestedingsimpuls in Duitsland en Nederland. Het grootste deel van de impuls zou weglekken naar buiten het eurogebied. Zo’n uitkomst hangt natuurlijk af van hoe je de simulatie inricht. DNB merkt hier zelf over op:

“Een loonimpuls in Duitsland zou in de praktijk kunnen leiden tot een verzwakking van de euro. Hierdoor zou de concurrentiepositie van de periferie vis-à-vis niet-eurolanden verbeteren. Omdat in onze simulaties de wisselkoers onveranderd blijft ten opzichte van het basispad, is dit kanaal echter geen deel van deze studie.”

Daarmee schakelt DNB bij voorbaat een potentieel belangrijk aanpassingskanaal uit. Juist een zwakkere euro zou de bestedingspatronen kunnen verleggen naar Zuid-Europa. Een macro-economische cocktail waarvan Zuid-Europa in veel sterkere mate zou kunnen profiteren bestaat dan ook uit een combinatie van een bestedingsimpuls in Noord-Europa, een loondaling in Zuid-Europa en een fors zwakkere euro ten opzichte van de rest van de wereld (en niet te vergeten kwantitatieve verruiming door de ECB). Misschien kan DNB zo’n scenario ook eens doorrekenen. De structurele hervormingen in Zuid-Europea waar DNB zo de voorkeur aan geeft zijn natuurlijk nodig, maar wat macro-economisch glijmiddel kan in de huidige omstandigheden geen kwaad.

Tot slot een taalkundige kanttekening. DNB gebruikt in haar notitie de aanduiding “periferie” nu ook voor Italië, de op twee na grootste economie van de eurozone en één van de oprichters van de EU. Zorgwekkend.

  1. www.moneymathmagic.com
    15 november 2012 om 2:02 pm

    Mee eens dat DNB een aanpassingskanaal uitschakelt. Beargumenteer dat dit juist het kernkanaal is, zie http://t.co/ktnav1hN

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s