Home > Europese schuldencrisis, Uncategorized > De Griekse consument verwacht geen Grexit

De Griekse consument verwacht geen Grexit

Met al die economen die een snelle Grexit voorspellen zou je verwachten dat de Griekse consument zich op dit moment grote zorgen maakt over inflatie. We weten immers dat een Grexit gepaard zal gaan met een zeer sterke devaluatie (50-60%) van de nieuwe drachme ten opzichte van de euro (voor 10% stap je er niet uit) en dat dit snel doorwerkt in hogere importprijzen en consumentenprijzen.

Het consumer survey van de Europese Commissie meet elke maand de inflatiepercepties van de Europese consument. Hierin wordt de consument o.a. gevraagd naar zijn verwachting ten aanzien van de ontwikkeling van de consumentenprijzen in de komende 12 maanden, vergeleken met de afgelopen 12 maanden. Mogelijke antwoorden zijn: 1) de prijzen stijgen sneller; 2) de prijzen stijgen met dezelfde snelheid; 3) de prijzen blijven gelijk; 4) de prijzen dalen en 5) weet niet. De onderstaande grafiek plot de tijdreeksen van antwoorden 1) en 4).

Wat blijkt? De groep Grieken die een versnelling van de inflatie verwacht (een scenario dat compatibel is met een Grexit) is gedaald van rond de 40% in de zomer van 2011 naar 15% nu. De groep die een daling van het prijsniveau verwacht is daarentegen gestegen naar rond de 10%. Gezien het feit dat in een normale economie prijsstijgingen de norm zijn en prijsdalingen de uitzondering, is dit een behoorlijk hoog percentage. Ter vergelijking: in Nederland en Duitsland waren de percentages die in Juli 2012 een prijsdaling verwachtten respectievelijk 3% en 0.2%!

Wellicht begint langzamerhand het besef door te dringen dat binnen een muntunie prijsstijgingen en -dalingen de plaats innemen van wisselkoersaanpassingen. De Griekse consument zou wel eens realistischer kunnen zijn dan de gemiddelde econoom.

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s