Home > Banken, Europese schuldencrisis > Is de netto blootstelling van ING aan Spanje relevant?

Is de netto blootstelling van ING aan Spanje relevant?

Bij de presentatie van haar kwartaalcijfers maakte ING bekend dat zij haar portefeuille Spaanse activa verder heeft afgebouwd, tot een bedrag van € 34,9 eind juli. De netto blootstelling aan Spanje (activa minus passiva in de vorm van Spaans spaargeld) is hiermee gereduceerd tot € 12,3 miljard. Eind 2010 was dit nog € 27,5 miljard. De rekencolumn Bartjens in het FD van vandaag maakt hier een groot punt van:

“De ‘netto exposure’, de uitzettingen minus het in Spanje opgehaalde spaargeld, ging in de afgelopen vier maanden omlaag van € 19,6 mrd naar € 12,3 mrd. ING is hierdoor beter voorbereid op wat niemand verwacht: een eventuele herinvoering van de peseta. Die munt zou aanmerkelijk minder waard zijn dan de euro. Bij een grote onbalans zou de waardedaling bij de bezittingen veel groter zijn dan bij de verplichtingen (het spaargeld).”

Ik zet daar mijn vraagtekens bij. In de eerste plaats beschermt de betere matching van Spaanse activa en passiva natuurlijk niet tegen een eventuele wanbetaling op of herstructurering van Spaanse schulden. Het Spaanse spaargeld daalt in zo’n geval niet mee in waarde. Maar ook in een €-opbreekscenario is het maar de vraag of de matching werkt. ING Direct Espana is een marketing-label, geen juridische entiteit. De Spaanse spaarder heeft zijn spaargeld gewoon bij een Nederlandse NV staan. Kan ING NV in een opbreekscenario de Spaanse spaarders in pesata uitbetalen en de Nederlandse spaarder in euro of gulden? Ik ben geen jurist, maar ik betwijfel het.

De netto blootstelling oogt wat beter voor ING, maar voor de echte risico’s moet je toch naar de bruto blootstelling aan Spaans papier kijken.

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s