Home > Europese schuldencrisis > De ECB is te afhankelijk

De ECB is te afhankelijk

Veel opwinding vorige week rond Draghi, die zijn eerdere ferme taal (“believe me, it will be enough”) niet kon omzetten in concrete daden. In plaats van onmiddellijke monetaire actie kondigde Draghi aan dat de ECB wellicht staatsobligaties zal opkopen wanneer Italie en Spanje een beroep doen op het noodfonds en de bijbehorende spelregels rond begrotingsdiscipline accepteren.

Het paradoxale hieraan is dat de ECB – die zich zo graag laat voorstaan op haar onafhankelijkheid – zich zo wel erg afhankelijk opstelt. De inzet van een legitiem instrument van monetair beleid – kwantitatieve verruiming via het opkopen van staatsobligaties – laat de ECB nu immers afhangen van concrete acties van politici (zie ook een oude blog). Als de politici hun trots niet inslikken, verruimt de ECB niet. Een duidelijke afhankelijkheidsrelatie.

Ik denk dat deze opstelling van de ECB om twee redenen gevaarlijk is. Ten eerste blijft het monetaire beleid hierdoor onnodig lang te krap, met een gemiddelde lange rente in de eurozone die ver uitstijgt boven vergelijkbare rentestanden in de VS en het VK. Ten tweede worden de ongekozen ECB-ers zo actieve spelers in het politieke spel rondom het begrotingsbeleid. De ECB begeeft zich hiermee op glad ijs. Zij heeft helemaal geen mandaat om haar monetaire macht te gebruiken om het begrotingsbeleid te beinvloeden.

Gezien de economische situatie in Europa kan de ECB een generieke kwantitatieve verruiming prima rechtvaardigen binnen haar eigen mandaat (zorgen voor monetaire en financiele stabiliteit). Het doel hiervan zou moeten om de gemiddelde lange rente in de eurozone naar een veel lager niveau te drukken, niet om rentesubsidies aan probleemlanden te geven. Dat laatste kan beter worden overgelaten aan de ministers van financien, bijvoorbeeld via een systeem van renteverevening.

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s