Home > Europese schuldencrisis > Voorspelt het CPB eurobonds?

Voorspelt het CPB eurobonds?

Economie is geen exacte wetenschap. De vandaag gepubliceerde ramingen van het CPB kennen dan ook een grote onzekerheidsmarge, zoals het CPB zelf als eerste toegeeft. Maar achter de ramingen moet wel een consistent verhaal zitten. Bij de door het CPB gebruikte renteraming had ik enige moeite om zo’n verhaal te ontdekken.

Het CPB laat de lange rente in de voorspelperiode oplopen tot 3,6% in 2017 (onder vage verwijzing naar marktdata). De inflatieraming blijft echter gehandhaafd op 2%, zodat het CPB een stijging van de reele rente van 0% nu naar 1,6% in 2017 voorspelt.

Welke economische verklaring kan er achter zo’n reele rentestijging zitten? Ik loop de opties even langs.

1) Een stijging van de risicopremie op Nederlandse staatsschuld in de financiele markten? Deze verklaring is niet consistent met het terugdringen van het begrotingstekort tot onder de 3% norm, de stabilisatie van de staatsschuldquote en de verbetering van de houdbaarheid van de overheidsfinancien. Al deze ontwikkelingen zouden tot een behoud van de Nederlandse AAA-rating moeten leiden.

2) Een stijging van de kredietvraag op de Europese kapitaalmarkten als gevolg van een snel herstel van de economische groei? Dat zou mooi zijn, maar is helaas moeilijk te rijmen met de lage groeiverwachting van het CPB.

3) Het wegebben van de spanningen binnen de eurozone, zodat het kapitaal weer terugvloeit naar Zuid-Europa en beleggers de veilige Nederlandse en Duitse havens kunnen verlaten? Vergelijkbaar met 2) en dus niet consistent met de lage groeiverwachting.

4) Een zodanige escalatie van de eurocrisis dat wereldwijde beleggers de eurozone gaan mijden en de rentestanden op Nederlandse en Duitse staatsschuld Zuid-Europa achterna gaan? Maar dit scenario is nu juist expliciet uitgesloten door het CPB en klopt bovendien niet met de stabiele raming van de euro-dollar wisselkoers.

Blijft als laatste optie over dat het CPB verwacht dat de eurozone in de periode 2013-2017 stappen zet richting een Europese begrotingsunie, waarbij ofwel de rentelasten worden gedeeld (zie deze blog) ofwel eurobonds worden uitgegeven.

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s