Home > Europese schuldencrisis, Uncategorized > Een Griekse exit mag geen succes worden

Een Griekse exit mag geen succes worden

In een artikel in de Financial Times (Greece’s exit may become the euro’s envy) schrijft Arvind Subramanian dat een eventuele opleving van de Griekse economie na een euro-exit de rest van eurozone kan destabiliseren. Een zonnig post-euro scenario voor Griekenland biedt een lonkend perspectief aan al die landen die blijven zuchten onder het Germaanse stabiliteitsjuk. In een eerdere blog heb ik een vergelijkbaar punt gemaakt. Als een Griekse devaluatie een gemakkelijke route naar economisch herstel zou blijken te zijn, dan kan er onder druk van ontevreden kiezers in Portugal, Spanje en Italië langs deze weg besmetting optreden. De eurozone zou dan uit elkaar vallen.

Maar het blijft een onwaarschijnlijk scenario. Subramanian betoogt dat er legio voorbeelden zijn van landen die na een financiële crisis snel zijn hersteld, maar zijn voorbeelden overtuigen niet. Zo zijn Indonesië en Rusland rijk aan grondstoffen (in tegenstelling tot Griekenland). Zijn vergelijking met Zuid-Korea (met een hoogwaardige technologische industrie en een fatsoenlijk bestuur) is al helemaal vergezocht. Het meest waarschijnlijke post-euro scenario is toch dat een nieuwe Griekse regering drachma’s gaat bijdrukken om extra ambtenaren te betalen (zo wil de leider van de nieuwe linkse Syriza partij per direct 100.000 extra ambtenaren aannemen). De inflatiebelasting wordt weer gevoerd en de hervormingen van de publieke sector worden beeindigd. Geen recept voor economische groei.

Dit neemt niet weg dat de resterende eurolanden er een existentieel belang bij hebben om te voorkomen dat Griekenland na een euro-exit als een feniks uit haar as herrijst. De eurogroep heeft hiervoor de instrumenten. De ECB kan het Griekse bankwezen laten imploderen en Griekenland kan uit de EU worden gezet, wat het einde betekent van alle EU-overdrachten en handelsvoordelen. Onzeker is of de EU de hardheid heeft om deze instrumenten ook daadwerkelijk te gebruiken. Arnon Grunberg schreef vanochtend in de Volkskrant: “De vader (Duitsland) wil het kind (Griekenland) straffen, maar niet verstoten”. Maar soms kan het nodig zijn om een verslaafd kind te verstoten, als het een bedreiging vormt voor de rest van het gezin.

Het is nu aan de regeringsleiders van de EU om de Griekse kiezer duidelijk te maken dat ze deze instrumenten zullen inzetten en dat Griekenland na een euro-exit volledig op zichzelf zal worden teruggeworpen.

  1. Marcel van der linden
    15 mei 2012 om 10:01 pm

    Is niet het hele gezin Europa verslaafd aan economische groei?
    Nu die shot uitblijft zie je dat het moeiljk blijkt om begrotingstekorten onder de 3% te houden. Schulden nemen toe bij overheden en particulieren. Geld wordt voor hen duurder. Dat geldt niet alleen voor Griekenland. Ook voor een rijk NEURO-land als Nederland. Pensioenfondsen die in het verleden geld in de staatruif moesten storten, moeten nu hun dekkingsgraad op orde krijgen en zitten ook in een spagaat; een lage rente op Duitse bunds versus niet mogen of kunnen investeren in risicovollere beleggingen die mogelijkerwijs de economie kunnen aanjagen. Het volk mort en de politiek heeft het moeilijk. Niet alleen Griekenland heeft een instabiele regering. Dat geldt voor bijna heel Europa. Bovendien zie je met Merkel en Hollande twee verschillende visies om de economie aan te jagen. Ik verwacht daardoor dat de regeringsleiders niet in staat zijn om een echte Europese vuist te maken. Wanneer dat gebeurt voorzie ik in EuroEuropa een mega-inflatie. Bent u het eens met de diagnose: verslaafd Europa? Hoe groot is het risico op mega-inflatie en wat zijn mogelijke maatregelen om dit te voorkomen? En hoe kunnen verschillende partijen (overheden, banken, pensioenfondsen en burgers zich hiertegen wapenen? Moet ik alvast Canadese Dollars gaan sparen?

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s