Home > Europese schuldencrisis, Uncategorized > Fitch zou het Global Financial Stability Report eens moeten lezen

Fitch zou het Global Financial Stability Report eens moeten lezen

Het FD van vandaag bericht dat kredietbeoordelaar Fitch dreigt om de credit rating van de Nederlandse staatsschuld te verlagen. Volgens “Nederlanddeskundige” Chris Pryce loopt Nederland het risico de AAA-rating te verliezen als “ze de schulden verder laten stijgen”.

Waarschijnlijk heeft deze Nederlanddeskundige nog geen tijd gehad om het deze week gepubliceerde Global Financial Stability Report van het IMF te lezen. In dit rapport staat een schat aan informatie, waaronder een overzicht met indicatoren voor de kwetsbaarheid van de overheidsfinancien. Hieronder is een gedeelte gereproduceerd (GFSR, p. 23).

In tegenstelling tot Fitch realiseert het IMF zich dat een overheid naast schulden ook activa kan hebben. De tweede kolom geeft dan ook de netto schuldenpositie die resulteert wanneer de financiele activa van de overheid worden afgetrokken van de schulden. Dan daalt de onze schuldquote van 70.1 naar 36.0% van het BBP, het laagste percentage van de in de tabel genoemde eurolanden (en ook veel lager dan Duitsland). De lage netto schuldpositie relativeert de urgentie om in 2013 precies op een begrotingstekort van 3% uit te komen, zoals de Europese Commissie wil.

Het grote verschil tussen bruto en netto overheidsschuld in Nederland heeft natuurlijk alles te maken met onze pensioenreserves. Misschien moet Nederlanddeskundige Pryce zich eens in het Nederlandse pensioenstelsel verdiepen.

.

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s