Home > Europese schuldencrisis > Availability bias en de rentespread

Availability bias en de rentespread

Na het vertrek van Brinkman uit de PVV liep de spread tussen de Nederlandse en Duitse rente ietsjes op. De link was snel gelegd. “Markt zet druk op Catshuis”, kopte het FD op dinsdag. Woensdag was er vervolgens de adempauze in de Catshuis-onderhandelingen, die aanleiding gaf tot veel bezorgdheid over de mogelijke reactie in de financiele markten. En vandaag was het dan de beurt aan DNB-president Knot om een verband te leggen tussen het politieke geruzie en de rentespread.

Onze preoccupatie met de Nederlandse politieke situatie is begrijpelijk. Er staat immers veel op het spel. Maar om nu elke rimpeling in de rentespread terug te voeren op de laatste ruzies in de PVV en in de gedoogcoalitie is toch wat overdreven.

Gedragseconomen zouden deze neiging waarschijnlijk interpreteren als een availability bias, waarbij de feiten worden ingekleurd met verklaringen die het verst in het geheugen van de waarnemer liggen.

Meer systematisch onderzoek door de ECB laat echter zien dat de fluctuaties in de rentespreads van landen als Finland, Oostenrijk en Nederland ten opzichte van Duitsland heel goed kunnen worden verklaard door een toegenomen vraag naar Duitse bunds, elke keer wanneer de eurocrisis oplaait (een veilige-haven effect dus). En laat nu toevallig vorige week de onrust rondom Spanje weer zijn toegenomen. Er is dus een alternatieve verklaring voor de kleine stijging van de Nederlands-Duitse rentespread.

Langdurige politieke verlamming is niet goed voor een land en het is zeer wenselijk dat het kabinet Rutte snel maatregelen neemt die Nederland sterker maken. Maar gezien ons spaaroverschot en onze gigantische pensioenreserves hoeven we ons geen zorgen te maken over onze kredietwaardigheid. De rentespread zal ook de komende tijd blijven fluctueren onder invloed van de eurocrisis en, het valt niet uit te sluiten, Geert Wilders. Laat dit onze regering vooral niet afleiden van het aanpakken van de economische problemen.

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s