Home > Europese schuldencrisis > Eén Hero maakt nog geen rentestijging

Eén Hero maakt nog geen rentestijging

De fact-free economische discussie is nu ook doorgedrongen tot het actualiteitenprogramma Buitenhof. Werkgeversvoorman Wientjes was vandaag uitgenodigd om de regering tot hervormingen op te porren. Hij gebruikte daarbij de dreiging van een afwaardering van Nederland door de kredietbeoordelaars en wees tevens op een stijging van de rente in de week waarin Hero Brinkman de PVV verliet. Ik citeer van de FD-website:

“Wientjes wees op de 0,5% rentestijging die Nederland afgelopen week voor zijn kiezen kreeg op de financiële markten, nadat Hero Brinkman had aangekondigd uit de PVV te vertrekken.”

In de uitzending zei Wientjes er voorzichtigheidshalve bij dat hij natuurlijk niet zeker wist of die gehele stijging te wijten was aan de perikelen in de PVV. Maar die 0,5% bleef in de lucht hangen. En dat is raar, want de rente op een 10-jarige obligatie van de Nederlandse staat fluctueerde in de afgelopen week (16-23 maart) in een smalle bandbreedte tussen de 2,41 en 2,48%. Dus geen heroische sprong naar 2,9%.

In de week daarvoor steeg de Nederlandse rente veel sterker, met circa 0,2%. Zouden de PVV-watchers in de internationale financiele markten het vertrek van Brinkman toen al hebben zien aankomen? Niet zo plausibel. Die stijging had dan ook weinig met Nederland te maken, want de Duitse rente steeg even hard mee.

Toch jammer dat invloedrijke personen als Wientjes zo slordig met de feiten omgaan.

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s