Home > Uncategorized > De verwording van Veerman

De verwording van Veerman

Vandaag wond de Tweede Kamer zich terecht op over de toenemende bureaucratisering in het hoger onderwijs.

Het begon allemaal in 2010 met de aanbeveling van de Commissie Toekomstbestendig Hoger Onderwijs Stelsel (Commissie Veerman) om de profilering van universiteiten en hogescholen te verbeteren. Dit was op zichzelf een prima aanbeveling. Het probleem is immers dat veel onderwijsinstellingen in de afgelopen decennia hun onderwijsaanbod sterk hebben uitgebreid. Dit leverde de instellingen groei in studentenaantallen op maar ging wel ten koste van de scherpte van hun profiel. De aanbeveling van de commissie Veerman was dus in essentie een oproep tot een strategische herbezinning. Waarin zijn de instellingen goed, waarin niet? Waarin wordt verder geinvesteerd, welke opleidingen worden afgestoten?

Helaas is hierna het strategische karakter van de profileringsdiscussie steeds meer uit het oog verloren, mede onder invloed van de kwaliteitsproblemen bij enkele HBO-instellingen. De prestatieafspraken die nu in het kader van de profilering worden gemaakt hebben meer met kwaliteitszorg dan met strategie te maken. Het gaat over contacturen, onderwijsrendementen en verstrekte BKO’s (basiskwalificatie onderwijs). Zijlstra is blijkbaar vergeten dat er voor dit soort zaken al een bureaucratisch circuit bestaat, bestaande uit instellings- en opleidingsaccreditaties.

De universiteiten werken intussen gedwee mee aan de dubbele bureaucratie. Bureaucratie is voor hen een veilige, vertrouwde omgeving. Als ze onderling niet te veel afwijken wordt over een paar jaar het geld weer eerlijk verdeeld. Dat is veel gemakkelijker dan het maken van echte strategische keuzes.

Categorieën:Uncategorized
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s