Home > Europese schuldencrisis, Uncategorized > De Jager verdraait de feiten

De Jager verdraait de feiten

Verlies van AAA-status maakt Nederland geen Oostenrijk, kopte het FD gisteren in een kritisch artikel over de bewering van Minister De Jager dat een afwaardering de Nederlandse rentelasten sterk zal doen stijgen:

“Zo rekende De Jager vorige week in deze krant voor dat Oostenrijk en Frankrijk een vol procentpunt meer rente hebben moeten betalen sinds het verlies van hun AAA-status bij kredietbeoordelaar S&P.

Een procentpunt hogere rente zou Nederland volgens de minister 4 mrd euro extra kosten per jaar.”

Twee bankeconomen merkten vervolgens terecht op dat het met die stijging wel zal meevallen. Een kritisch artikel dus, maar niet kritisch genoeg. De bewering dat Oostenrijk en Frankrijk een vol procentpunt meer rente betalen sinds hun afwaardering is namelijk evident onjuist. Zo’n fout mag een Minister van Financien niet maken (even ervan uitgaande dat het FD het goed heeft opgeschreven).

Onderstaand plaatje laat de spreads van Frankrijk, Oostenrijk, Finland en Nederland (tov Duitsland) zien in 2011, een jaar waarin deze landen allemaal nog een AAA status hadden (de afwaardering van Oostenrijk en Frankrijk vond pas half januari 2012 plaats). In de herfst van 2011 liepen de spreads van Oostenrijk en Frankrijk (rode en blauwe lijn) al op tot bijna 2 procentpunten. Nu is het renteverschil nog maar 1 procentpunt.

Dit plaatje laat ook weer zien dat de kredietbeoordelaars aanhobbelen achter de feiten en niet in staat zijn om zelf nieuwe informatie of inzichten over landenrisico te genereren. De sterke en zwakke punten van de Europese landen zijn genoegzaam bekend. Frankrijk ontbreekt het aan concurrentiekracht en hervormingswil en Oostenrijk heeft last van de instabiliteit in Oost-Europa (met name Hongarije) waar het Oostenrijkse bankwezen fors aan is blootgesteld.

Aan elke economie, hoe sterk ook, kleven wel een paar vlekjes. Het is de taak van de regering om deze economische zwakheden aan te pakken. Zie het maar als groot onderhoud aan een huis met een stevig fundament. In deze crisistijd zijn de financiele markten overgevoelig en schieten ze soms door, getuige de rentepiek van Oostenrijk in november 2011. Daarom is het zaak dat regeringen helder maken dat structurele problemen worden aangepakt.

Nederland trekt momenteel negatieve aandacht met de vastzittende woningmarkt, de hoge hypotheekschuld en de lage groei. Het is dus zaak om daar wat aan te doen. Maar dan niet omdat het moet van de kredietbeoordelaar, maar omdat we op die manier onze economie weer op een groeipad kunnen krijgen. Dit is het argument dat Minister De Jager moet maken, ipv de feiten te verdraaien.

Zie ook dit radiofragment (na ca. 30 minuten).

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s