Home > Europese schuldencrisis > De vergeten duimschroef

De vergeten duimschroef

Het tweede steunpakket lost de Griekse economische problemen natuurlijk niet op. Net als het eerste komt het neer op het kopen van extra tijd. Vergeleken met juli 2011 is de Griekse onderhandelingspositie verzwakt en zijn de duimschroeven strakker aangedraaid. Het tweede pakket is ook iets slimmer in elkaar gezet dan het eerste.

Neem bijvoorbeeld de geblokkeerde rekening waarop het Europese geld wordt gestort. Het is de bedoeling dat hieruit met voorrang de rente en aflossing op de Griekse schuld worden betaald. Critici zullen opmerken dat dit neerkomt op het rondpompen van geld (van overheden terug naar overheden en banken). Dat klopt, maar het is wel slim rondpompen. Externe wanbetaling is eventjes niet aan de orde en dat draagt bij aan de rust in de financiele markten. Wanneer de Griekse regering binnenkort weer met financiele tegenvallers te maken krijgt, dan moet dat resulteren in een interne wanbetaling. Geen geld, geen ambtenarensalarissen. Daarmee worden de Grieken weer iets meer probleemeigenaar. Zou je denken…

Helaas heeft Brussel vergeten om een laatste duimschroef aan te draaien. Bij geldnood kan de Griekse regering namelijk nog steeds kortlopend schatkistpapier plaatsen bij de Griekse banken. Twee weken geleden gebeurde dit nog voor ca. € 800 miljoen. Deze praktijk moet stoppen. Uit het nieuwe steunpakket wordt € 23 miljard gebruikt om de Griekse banken te herkapitaliseren, juist vanwege hun hoge blootstelling aan Griekse staatsschuld. Dan is het onverteerbaar als die banken vervolgens gewoon doorgaan met het financieren van hun eigen overheid. Kortom, Brussel had de indirecte monetaire financiering door Griekse banken per direct moeten verbieden.

Tot slot de hamvraag. Gaan de Grieken echt hervormen? Niet met de huidige politici, die vooral extrinsiek gemotiveerd zijn (dwz dat ze de minimaal noodzakelijke acties ondernemen om de Europese miljarden binnen te slepen), maar die het ontbreekt aan intrinsieke motivatie (dwz de oprechte wens om van Griekenland een moderne economie te maken). Aangezien de Europese miljarden eindig zijn, is het zeer de vraag of de hervormingsbereidheid van lange duur is. Private investeerders zien dit ook en zullen terughoudend blijven. Bij gebrek aan investeringen en perspectief zullen de jonge mensen uitvliegen naar het buitenland. Griekenland loopt het risico een heel duur bejaardentehuis te worden.

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s