Home > Banken > Bruggink’s hineininterpretieren

Bruggink’s hineininterpretieren

Een mooi staaltje hineininterpretieren van Bert Bruggink, CFO van de Rabobank, in het NRC:

“Rabobank ontvangt de laatste maanden wekelijks honderden miljoenen euro’s aan extra hypotheekaflossingen. Huizenbezitters anticiperen op aanpassing van de hypotheekrenteaftrek.”

Zou het echt zo gaan? Echtelieden die tegen elkaar zeggen: laten we maar eens wat extra aflossen want misschien schaft De Jager de hypotheekrenteaftrek af? Erg implausibel. Nederlanders proberen over het algemeen tot op het laatste moment maximaal van fiscale regelingen te profiteren (zie de spaarloondrukte in december).

Wat is er dan wel aan de hand? Ik denk dat veel huishoudens een rationele beleggingsbeslissing maken. De spaarrente is laag (en zal nog wel een tijdje laag blijven) en alternatieve beleggingen renderen slecht of zijn risicovol. De economische vooruitzichten blijven onzeker en maken de consument risicomijdend. Dan is het een voor de hand liggende keuze om vervroegd af te lossen als je wat geld over hebt. Het uitsparen van hoge hypotheekrentes (zelfs na belastingaftrek) kan een goede beleggingsbeslissing zijn.

Dat doet niets af aan het feit dat het Rabobank plan om aflossingsvrije hypotheken uit te bannen een prima plan is (net zoals de variant om bij de hypotheekrenteaftrek een fictief aflossingsschema te hanteren). Maar Bruggink laat zich in het interview een beetje meeslepen. De recente aflossingen bieden helaas geen enkel bewijs dat de maatschappij ‘veel verder dan Den Haag denkt’ als het gaat om aanpassingen aan de renteaftrek, maar kunnen evengoed de uitkomst van rationele keuzes zijn.

Categorieën:Banken
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s