Home > Banken, Europese schuldencrisis > Toezichthouders past geen bankenpluche

Toezichthouders past geen bankenpluche

Voormalig DNB president Wellink was deze dagen weer volop in de media. Het interview van vandaag in het FD bevat echter weinig nieuws. Wellink verwijt de politici wederom dat ze voorafgaand aan de crisis meer hadden moeten hervormen: “Als de zuidelijke landen die lage rente zinvol hadden gebruikt, hadden ze hun economie kunnen versterken”. Dit is even waar als naief. Het is immers politieke zelfmoord om in een gunstige macroeconomische omgeving (lage rente, hoge groei) pijnlijke maatregelen te nemen. De disciplinering had dus van elders moeten komen. Van de Europese Commissie, maar ook van de financiele toezichthouders, die toekeken terwijl noordelijke banken geld pompten in zuidelijke zeepbellen en overheden. Heeft Wellink ooit bij ABN AMRO geinformeerd of die lening aan de Griekse spoorwegen wel zo’n goed idee was? Maar daarover in het interview natuurlijk geen woord.

Nieuwswaardiger was de onthulling in het NRC van afgelopen weekend dat Wellink in 2008 een aanbod afsloeg om bestuursvoorzitter van de Rabobank te worden. Dat is prijzenswaardig, al plaats ik een kanttekening bij de argumentatie. Volgens het NRC wilde Wellink DNB niet verlaten vanwege de kredietcrisis (u weet wel, kapitein-schip-storm). We weten echter uit de verhoren van de commissie De Wit dat het Ministerie van Financien de regie had bij de bestrijding van de kredietcrisis. Het is dus de vraag of het zo erg was geweest als Wellink wat eerder was vertrokken (behalve voor ING natuurlijk).

De goede argumentatie om het aanbod van de Rabobank af te slaan is dat het bestuursleden van een centrale bank niet past om over te stappen naar de sector waarop zij jarenlang toezicht hebben gehouden. Ik weet dat het niet verboden is, maar dat zou het wel moeten zijn. De onafhankelijkheid van toezichthouders is erbij gebaat dat zij geen enkele kans maken om ooit in het pluche van de Rabobank, ING of ABN AMRO terecht te komen. Alleen dan kan de burger er zeker van zijn dat loopbaanoverwegingen geen rol spelen in het beleid.

In het tijdperk Wellink is de toezichthouder zich veel te veel met de sector gaan identificeren. Het ging DNB om de groei en bloei van de Nederlandse banken; het systeemrisico was bijzaak. De innigheid tussen de toezichthouder en de sector is daarmee kenmerkend voor de cultuur van Wellink. Het zou een goede zaak zijn wanneer zij opvolger Knot hier openlijk afstand van neemt. Enige wetgeving van de hand van De Jager om toekomstige transfers uit te sluiten kan overigens geen kwaad.

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s