Home > Banken, Europese schuldencrisis > De surrogaat bazooka

De surrogaat bazooka

Vandaag werd bekend dat Europese banken voor bijna € 500 miljard gebruik maken van de nieuwe kredietfaciliteit van de ECB. De ECB hoopt met deze liquiditeitsverstrekking een credit crunch te voorkomen. Regeringen van schuldenlanden suggereren dat banken hiermee staatsobligaties kunnen opkopen, nu Draghi zo terughoudend is om het zelf te doen.

Om met het eerste te beginnen, schaarse funding is niet het enige probleem van de Europese banken. Ze moeten nog steeds aan de hogere kapitaaleisen voldoen. Als dat niet lukt met extra kapitaal zullen ze doorgaan met deleveragen en zal de credit crunch alsnog plaatsvinden. Dat neemt niet weg dat de extra funding welkom is, en met een rente van 1% moeten zelfs bankiers in staat worden geacht om hier wat extra winst uit te slepen.

De suggestie dat banken de extra liquiditeiten kunnen gebruiken om staatsobligaties te kopen is echter de meest interessante. Vooral omdat het laat zien hoe het zoekproces naar wegen uit de eurocrisis degenereert. De grootschalige financiering van Europese overheden door hun eigen banken was nu juist een van de problemen in deze eurocrisis. Daardoor kon een landje als Griekenland het Europese financiele stelsel gijzelen. Daardoor ook kon een schuldencrisis overslaan in een bankencrisis. Het is pervers dat hier nu een oplossing in wordt gezien.

Maar deze suggestie laat ook zien hoezeer Zuid-Europa met de rug tegen de muur staat. Wanneer de vertrouwenscrisis in hun obligatiemarkten voortduurt en de ECB geen lender-of-last resort wil zijn, rest eigenlijk alleen nog het eigen bankwezen (en bezuinigingen, zou Merkel zeggen). De zuidelijke banken komen daarmee in een lastig parket te zitten. Uit vaderlandsliefde zouden ze misschien wel meer staatsobligaties van de eigen overheid willen opkopen (mede mogelijk gemaakt door de ECB!), maar van de financiele markten en de Europese Banken Autoriteit moeten ze juist hun overheidsobligaties afwaarderen en hun blootstelling daaraan terugdringen. De noordelijke banken zitten niet in zo’n spagaat en zullen hun blootstelling aan zuidelijke schuld verder afbouwen. Een mogelijke uitkomst is dus dat zich (nog) meer zuidelijke staatsschuld gaat ophopen bij de zuidelijke banken, waarmee de lotsverbondenheid tussen de overheden en banken verder wordt versterkt. Dit is niet de manier om een sterke financiele sector op te bouwen.

Intussen zal moeten blijken in welke mate deze surrogaat bazooka de financieringskosten van overheden reduceert en daarmee bijdraagt aan de houdbaarheid van de overheidsfinancien. Ik ben niet optimistisch. De sluiproute via de banken zal duurder zijn dan rechtstreekse financiering via de ECB. De banken pikken immers hun rentemarge mee terwijl het uiteindelijke risico toch bij de ECB komt te liggen (via al dat zuidelijke onderpand). Een inefficiente bazooka dus, alleen om de Duitse gevoeligheden ten aanzien van het SMP te ontzien.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s