Home > Uncategorized > Hoezo houdbaar?

Hoezo houdbaar?

Het valt allemaal wel mee met de rentestanden die Italië moet betalen, schrijft de BIS in haar jongste kwartaalbericht:

“Italy should be able to withstand elevated yields for some time, provided it retains access to the market” (p. 5)

De BIS rekent voor dat als de rentestanden van begin november 2011 zouden voortduren in 2012, de jaarlijkse extra rentelasten gelijk zouden zijn aan 0.95% van het Italiaanse BBP uit 2010. Het FD voegt hier de kwalificatie “slechts” aan toe. Ik betwijfel of Mario Monti het hier mee eens is. Rekent u even mee?

Het Italiaanse BBP was in 2010 € 1549 miljard; 0.95% hiervan komt neer op bijna € 15 miljard. Zet dit bedrag eens af tegen de bezuinigingsinspanning die Italië moet leveren. Monti heeft een pakket maatregelen ter waarde van € 30 miljard aangekondigd. Daarvan bestaat € 12 miljard uit bezuinigingen op o.a. de pensioenen. Dit betekent dat de helft van Monti’s pakket volgend jaar meteen weer weglekt via extra rentelasten. Bezuinigen met de kraan half open, dat motiveert niet.

Ik zie twee risico’s:

1)      De extra rentelasten vertragen de reductie van de staatsschuldquote. Met hogere rentelasten duurt het langer voordat Italië uit de gevarenzone is. Hoe langer dat duurt, hoe groter de kans dat het onderweg toch nog mis gaat.

2)      De extra rentelasten ondermijnen het draagvlak voor bezuinigingen en hervormingen. Het is aan burgers niet uit te leggen dat zij offers moeten brengen, terwijl banken een rentemarge van 5-6% op staatsobligaties opstrijken.

De cijferaars van de BIS hebben er blijkbaar geen oog voor dat het verdere verloop van de eurocrisis voor een belangrijk deel wordt bepaald door de bereidheid van burgers om offers te brengen. Die bereidheid is niet oneindig en wordt ondermijnd door de huidige hoge rentestanden.

Categorieën:Uncategorized
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s