Home > Banken, Europese schuldencrisis > Monetaire financiering voor dummies

Monetaire financiering voor dummies

Volgens de Duitse monetaire orthodoxie is het opkopen van staatsobligaties door de ECB in strijd met het Verdrag van Maastricht. Het zou bovendien neerkomen op het aanzetten van de geldpers en de inflatie in de eurozone aanwakkeren. Het eerste is feitelijk onjuist, het tweede is in de huidige omstandigheden onzin.

Er zijn twee vormen van monetaire financiering van staatsschuld: direct en indirect. Bij directe monetaire financiering komt de staatsschuld terecht op de balans van de centrale bank. Bij indirecte monetaire financiering belanden de staatsobligaties op de balans van de geldscheppende financiële instellingen. Directe monetaire financiering kan op twee manieren ontstaan. Ofwel de centrale bank koopt staatsobligaties in de secundaire markt ofwel de overheid plaatst staatsschuld rechtstreeks bij de centrale bank. Alleen in het laatste geval is er sprake van een schending van het Verdrag van Maastricht. Dit betekent dat de ECB zonder limiet kan interveniëren in de obligatiemarkten, voor zover dit verenigbaar is met haar mandaat (prijsstabiliteit en financiele stabiliteit).

De kopersstaking in de obligatiemarkten en de deleveraging van bankbalansen die nu gaande zijn, leiden er toe dat de totale hoeveelheid indirecte monetaire financiering in de eurozone afneemt, de kredietverlening stokt en de geldhoeveelheid niet meer groeit. Vanuit het financiele stelsel ontstaat er daarmee een schadelijke deflatoire druk. Het is daarom de monetaire plicht van de ECB om deze ontwikkeling tot stilstand te brengen, via een forse kwantitatieve verruiming.

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s