Eurofuik

Geachte heer Wilders,

Wij hebben uw verzoek om een offerte uit te brengen voor een onderzoek naar de kosten en opbrengsten van een terugkeer naar de gulden in goede orde ontvangen. Tot onze spijt kunnen wij hier niet op ingaan. Als wij zouden pretenderen de economische gevolgen van een dergelijke majeure ingreep te kunnen becijferen, dan zou dat ernstige schade toebrengen aan onze internationale reputatie.

Een gedetailleerde becijfering is ons inziens ook volstrekt overbodig, omdat een eenvoudige politieke analyse aantoont dat de kosten van een herinvoering van de gulden prohibitief zijn.

Zoals u weet voorziet het Verdrag van Maastricht niet in een gemakkelijke exit uit de eurozone. De juridische consequentie van een terugkeer naar de gulden is dan ook dat Nederland uit de EU stapt. De vraag doet zich dan voor hoe de andere eurolanden op een Nederlandse alleingang zullen reageren.

Naar onze stellige overtuiging zal een dergelijk besluit zeer slecht vallen. Wanneer Nederland als sterk euroland niet langer genegen is om zwakke broeders in crisistijd bij te staan, is het ondenkbaar dat de eurolanden hun markten open zullen houden voor Nederlandse exportproducten.

Het gecombineerde effect van een waardestijging van de nieuwe gulden en van handelsrepresailles van de EU zal een slachting aanrichten onder uw exportindustrie. Kortom, uw land zit gevangen in de eurofuik. Wij raden u aan om hier op een positieve manier mee om te gaan en er samen met uw europartners het beste van te maken.

Met de meeste hoogachting,

Een gerenommeerd internationaal onderzoeksinstituut

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s