Home > Banken, Europese schuldencrisis > Nog een stresstest lost het probleem niet op

Nog een stresstest lost het probleem niet op

Wellicht gaat de European Banking Authority (EBA) de banken opnieuw aan een stresstest onderwerpen. Ditmaal rekening houdend met eventuele verliezen op de schulden van Europese probleemlanden. Veel nieuws zal het niet opleveren. De blootstelling van banken aan dit soort schulden is bekend uit eerdere stresstests en iedereen kan daar een percentage vanaf halen.
Wat vooral jammer is, is dat er zoveel energie en geld gaat zitten in wat in wezen een afgeleid probleem is. Eurozone banken hebben veel binnenlandse staatsschuld op hun balans staan. Niet omdat ze in het verleden bewust onverantwoorde risico’s hebben genomen (afgezien van een paar rotte appels als Dexia), maar omdat staatsschuld in de binnenlandse valuta traditioneel als een veilige belegging wordt beschouwd. Toezichthouders en overheden hebben de banken ook altijd in die waan gelaten, door geen regels op te leggen aan het bezit van staatsschuld.
Als diezelfde overheden vervolgens toestaan of zelfs bevorderen (PSI!) dat er een vertrouwenscrisis ontstaat rond Italiaanse en Spaanse staatsschuld, dan creeren ze daarmee feitelijk hun eigen bankenprobleem.
Herkapitalisatie van banken is symptoombestrijding; het onderliggende probleem is een gebrek aan vertrouwen in de eenheid van de eurozone. Dat los je niet op met een herkapitalisatie van€200 miljard vandaag en wie weet hoeveel morgen als de Franse staatsschuld wordt afgewaardeerd.
Europese leiders moeten nu ondubbelzinnig duidelijk maken dat eurozone staatsschuld veilig is. Met een groter noodfonds, maar desnoods via kwantitatieve verruiming door de ECB.

  1. 7 oktober 2011 om 12:46 pm

    Graag zou ik van u willen weten op welke manier u een bijdrage van de private sector wel zou invullen. Aangezien die wel op zijn plaats lijkt, in verband met de grote publieke steun die wordt gegeven. Of zegt u dat de schuld volledig bij de overheid (toezichthouders) ligt die banken sterk hebben aangemoedigd (basel 2) om overheidsobligaties aan te houden?

    • 26 oktober 2011 om 7:42 am

      De verantwoordelijkheid ligt zeker ook bij de toezichthouders, die staatsschuld altijd hebben uitgezonderd van bepaalde prudente toezichtregels (de “rules on large exposures” die private kredieten beperken tot 25% van het bankkapitaal gelden bijvoorbeeld niet voor staatsschuld. Een gotspe in de Griekse context.). De banken nu wat laten afschrijven op schulden helpt niet als ze over 5 jaar weer dezelfde fouten mogen maken. Volgens mij kunnen de banken het beste worden aangepakt door hun activiteiten verregaand te beperken (vlg de discussie over de splitsing tussen zakenbanken en nutsbanken).

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s