Home > Europese schuldencrisis > Ongeloofwaardig bezuinigingsargument

Ongeloofwaardig bezuinigingsargument

“Je moet de overheidsfinanciën op dit moment maar in één context zien en dat is die van geloofwaardigheid. Als je die verliest, gaan beleggers en investeerders de hand op de knip houden en gaat het echt mis.” (DNB president Knot in het NRC van 23/9)

In de context van de PIIGS landen is dit een geloofwaardige uitspraak; in de Nederlandse context echter volstrekt niet. Nederland kent al decennia een spaaroverschot en onze pensioenfondsen beheren voor honderden miljarden aan reserves. De Nederlandse overheid is als het puntje bij paaltje komt lang niet zo afhankelijk van de buitenlandse belegger als andere landen. In geval van nood dumpen onze patriotische pensioenfondsen gewoon hun aandelen en kopen ze weer Nederlandse staatsobligaties. Net als vroeger. Dat weten beleggers natuurlijk ook wel. Dankzij het spaaroverschot en de pensioenreserves is de geloofwaardigheid van de overheidsfinanciën onafhankelijk van het al dan niet doorvoeren van extra bezuinigingen van 5 miljard.

In de huidige macro-economische discussie is geloofwaardigheid dus een schijnargument pro extra bezuinigingen. Het enige argument uit het bezuinigingskamp dat echt hout snijdt is het kleine-landen argument. Onze economische groei is grotendeels afhankelijk van de wereldhandel. Tegelijkertijd is ons landje is te klein om de wereldeconomie uit het slop te stimuleren. Ergo, als de grote landen nu eens flink gaan stimuleren dan brengen wij intussen ons huishoudboekje op orde. Het beste van beide werelden! Deze onsympathieke redenering zal bij navolging echter de macroeconomische malaise onnodig verlengen. Vandaar dat het IMF terecht hamert op internationale coordinatie bij het stimuleren van de wereldeconomie. Nederland mag daarbij niet als een free-rider langs de zijlijn staan.

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s