Home > Onderwijs > Erasmus Magazine en de trage docent

Erasmus Magazine en de trage docent

Het academisch jaar is weer begonnen. En er was weer volop aandacht voor de trage student. Het studietempo in het hoger onderwijs ligt, zoals bekend, veel te laag. De hoofdoorzaak is uitstelgedrag. Goede onderwijskundige maatregelen grijpen hier dan ook op aan. Maar uitstelgedrag is niet voorbehouden aan studenten. Docenten (mijzelf incluis) hebben er ook wel eens last van. Bijvoorbeeld bij het nakijken van tentamens.

In dit kader was er enige ophef over de “trage docent” bij de Erasmus School of Economics (ESE). Wat was er aan de hand? Tot voor kort kwamen overschrijdingen van de nakijktermijn veelvuldig voor aan de ESE. Dit gaf een hoop ontevredenheid bij de studenten. Begrijpelijk, want de verwachtingen werden niet altijd waargemaakt.

Vorig collegejaar heeft de ESE op mijn voorstel een regeling ingevoerd waarin bij overschrijding van de nakijktermijn de vakgroep een boete kreeg van €2500. Vlak voor de zomer werd de eerste boete opgelegd. Erasmus Magazine (het huisblaadje van de EUR) kreeg er lucht van en vond het nodig om te vermelden om welk vak het ging, zodat iedereen de naam van de docent kon achterhalen. De “trage docent” was nieuws.

Een bijzonder respectloze handelwijze van Erasmus Magazine, die meer past bij de schandaalpers dan bij een universitair communicatiekanaal. Niet de trage docent zou nieuws moeten zijn, maar het feit dat het er maar eentje was! Een goede journalist zou aan de ESE hebben gevraagd wat de studenten nu vonden van de maatregel. Bij deze het antwoord: in het meest recente studenttevredenheidsonderzoek is de sterkste stijging in tevredenheid gerealiseerd bij … …de nakijktermijnen!

Categorieën:Onderwijs
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s