Home > Uncategorized > Pleidooi IMF misplaatst

Pleidooi IMF misplaatst

Het is een goede zaak dat Europese banken worden onderworpen aan strengere kapitaaleisen. Dat proces (Basel III) is in volle gang, en is er natuurlijk altijd discussie mogelijk over de vraag of het ver genoeg en snel genoeg gaat.  Het paniekerige IMF pleidooi voor een snelle en wellicht gedwongen herkapitalisatie van banken in reactie op de schuldencrisis is echter misplaatst.

De vertrouwenscrisis waaronder het Europese bankwezen lijdt is vooral een afgeleide van de vertrouwenscrisis in de markt voor Europese staatsschuld. Het is zaak om dit onderliggende probleem structureel aan te pakken. Stabilisatie van de Europese banken vereist stabilisatie van de grote Europese obligatiemarkten (Spanje en groter). Hiervoor moeten Europese politici de nodige knopen doorhakken (groter noodfonds, centralisatie begrotingsbeleid, €-bonds?). Herkapitalisatie zonder een oplossing voor het Europese schuldenprobleem is dweilen met de kraan open. Bij elk nieuw omvallend dominosteentje (België?, Frankrijk?) moet dan nieuw kapitaal worden opgehaald. Maar van wie? Overheden hebben geen geld en private partijen steken geen kapitaal in banken als het onderliggende probleem doorettert.

De financiële verstrengeling tussen Europese banken en overheden is helaas een feit. Het totaal aan staatsschuld van Europese banken (ca. € 2500 miljard) overstijgt hun kapitaal. Deze op zichzelf ongezonde situatie had in goede tijden kunnen worden voorkomen met betere regulering en toezicht (zie een eerder artikel). Maar op dit moment zitten we ermee. Een slechter moment om portefeuilles Zuid-Europese staatsschuld af te stoten is er niet. Pas wanneer de Europese overheidsfinanciën op orde zijn en het vertrouwen is teruggekeerd in de obligatiemarkten, is het moment aangebroken om de band tussen banken en overheden los te knippen. Dat kan eenvoudig door grenzen te stellen aan de hoeveelheid staatsschuld op een bankbalans.

De sanering van de overheidsfinanciën kost echter tijd en de politieke weg naar een Europees begrotingsbeleid is lang en onzeker. In de tussentijd zullen de financiële markten sceptisch blijven en de kredietwaardigheid van solvabele eurolanden betwijfelen. En natuurlijk roept dat automatisch vraagtekens op over de stabiliteit van Europese banken. Het zij zo. Gelukkig heeft de ECB het mandaat om de stabiliteit van het financiële stelsel te waarborgen. Zij kan onbeperkt liquiditeit verstrekken of liquiditeit garanderen en de banken daarmee uit de wind houden. Dat zal de komende tijd nog hard nodig zijn.

Categorieën:Uncategorized
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s