Home > Europese schuldencrisis > Interne devaluatie, maar hoe?

Interne devaluatie, maar hoe?

Vandaag stond in het FD een boeiend artikel van Eduard Bomhoff over de Griekse kwestie. Daarin pleit hij voor een keuze tussen een interne devaluatie, waarbij alle Griekse lonen en prijzen substantieel worden verlaagd, en de invoering van een dubbel geldsysteem, waarbij de Griekse overheid haar ambtenaren in nieuwe drachmen betaalt. Hij constateert dat de eerste oplossing niet onmogelijk is, maar is meer gecharmeerd van een snelle introductie van een parallelle munt.

Een variatie op dit thema die wat minder voeten in aarde heeft, is om Griekse staatsobligaties als parallelle munt te gebruiken (zie EconomieOpinie, 16 maart 2011)?

Door Griekse lonen gedeeltelijk in staatsobligaties uit te betalen, wordt de Griekse bevolking gedwongen om een deel van de staatsschuld te absorberen. De lage marktwaarde impliceert tevens een interne devaluatie. Deze oplossing biedt een aantal voordelen boven de introductie van een nieuwe drachma. De invoering gaat gemakkelijk (obligaties in overvloed) en er zijn geen extra risico’s voor het Griekse bankwezen. Het grootste voordeel is echter dat het probleemeigenaarschap gelegd waar het hoort: niet bij de EU, maar bij de Griekse bevolking. Het geeft de Grieken een aandeel in hun publieke sector en een persoonlijk financieel belang bij het succes van de hervormingen. Kortom, het geeft ze “skin in the game”, aangezien de waarde van hun obligaties zal stijgen met het succes van de hervormingen. Dat is een positiever perspectief dan het herintroduceren van een waardeloze munt .

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s