Home > Europese schuldencrisis > De prijs van verdeeldheid

De prijs van verdeeldheid

De onzekerheid over de economische groei heeft in de VS tenminste nog een gunstig neveneffect. De vlucht uit aandelen heeft de rente op langlopende Amerikaanse staatsobligaties naar een historische dieptepunt gedreven van rond de 2%. Met een inflatie boven de 3% resulteert een negatieve reele rente. Daarmee worden de overheidsfinancien niet meteen gezond, maar het helpt wel.

Hoe anders ligt dat in Europa, waar angst en onzekerheid een wig drijven tussen de rentestanden van de individuele eurolanden. Als geheel staat Europa er macro-economisch niet slechter voor dan de VS, maar toch betalen overheden gemiddeld genomen meer dan het dubbele aan rente (ca. 4.5%). Dit is prijs die we betalen voor het ontbreken van euro-obligaties en een bijbehorend sterk centraal gezag.

Economen van het Duitse onderzoeksinstituut Ifo berekenden deze week dat de rente op euro-obligaties meer dan 2 procentpunten hoger zou zijn dan de huidige Duitse rente. Grote onzin natuurlijk. Een goede economische analyse gaat verder dan het berekenen van een rekenkundig gemiddelde. Zo’n analyse zou er rekening mee houden dat het geheel meer is dan de som der delen. Met euro-obligaties en een bijbehorende verbetering van de begrotingsdiscipline haal je de risicopremies uit de rente en pluk je de voordelen van marktomvang (liquiditeit) en marktmacht. Er is geen reden waarom de rente in de eurozone dan niet in de buurt van de Amerikaanse rente zou kunnen komen. Dat zou miljarden aan rentebetalingen schelen en de schuldquote een stuk beter beheersbaar maken. De Europese verdeeldheid heeft een hoge prijs.

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s