Home > Europese schuldencrisis > Euro-obligaties enige oplossing in vertrouwenscrisis

Euro-obligaties enige oplossing in vertrouwenscrisis

Een intrigerende uitspraak van Schäuble in een interview met Der Spiegel:

“I rule out eurobonds for as long as member states conduct their own financial policies and we need different rates of interest in order that there are possible incentives and sanctions to enforce fiscal solidity”

De uitspraak begint ferm (rule out!), maar wordt vervolgens gekwalificeerd. Euro-obligaties zijn volgens Schäuble blijkbaar een optie als landen hun eigen financieel-economisch beleid opgeven. Dat geldt nu al voor Griekenland, Ierland en Portugal, aan wie door de EU en het IMF een financieel-economisch dictaat is opgelegd. Deze landen mogen dan ook een beroep doen op EU/IMF financiering tegen lage rente, een soort euro-obligatie avant la lettre. Het eerste zinsdeel is al door de feiten achterhaald.

In het tweede zinsdeel wijst Schäuble op de noodzaak van renteverschillen om begrotingsdiscipline af te dwingen. Feit is dat de markt hiertoe niet in staat is gebleken. De renteverschillen waren voor de kredietcrisis te gering, waardoor overheden niet werden gestimuleerd om hun schulden te reduceren. Nu overreageert de markt door de kredietwaardigheid van Spanje en Italie te laag in te schatten. Waar de tucht van de markt faalt moet naar andere oplossingen worden gezocht. Euro-obligaties schakelen de marktwerking binnen de eurozone uit, maar vereisen goede interne spelregels om de begrotingsdiscipline te handhaven.

Euro-obligaties hebben als groot nadeel dat zwakke eurolanden meeliften op de begrotingsdiscipline van Nederland en Duitsland. Toch kunnen we in deze vertrouwenscrisis geen lift weigeren.

Er is een wereld van verschil tussen een vertrouwenscrisis met en zonder muntunie. Zonder muntunie zal een vertrouwenscrisis in de financiele markten zich uiten in valutaverkopen, waardoor de munt van het desbetreffende land in waarde daalt. Dit heeft een gunstig (zij het tijdelijk) effect op de concurrentiepositie van het land. Op die manier wordt de pijn verzacht en gaat het economisch herstel makkelijker. In een muntunie werkt het heel anders. De vertrouwenscrisis uit zich in de obligatiemarkten en brengt de solvabiliteit van de overheid in gevaar. Er moet drastisch worden bezuinigd, met als risico dat de economische groei afneemt. Het gunstige effect op de concurrentiepositie ontbreekt nu echter, wat de economische aanpassing veel lastiger maakt. Tegen een negatief marktsentiment valt ook moeilijk op te bezuinigen. Zo’n land staat met de rug tegen de muur. Dit is de fundamentele economische reden waarom in een vertrouwenscrisis de landen van de eurozone voor elkaar garant moeten staan. Euro-obligaties zijn onvermijdelijk.

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s