Home > Banken, Europese schuldencrisis > EU beleid tav kredietbeoordelaars is inconsistent

EU beleid tav kredietbeoordelaars is inconsistent

Nooit eerder wisten in de financiele markten zo weinig partijen met zo weinig nieuwe informatie zoveel onrust te scheppen (vrij naar Churchill). Ik heb het natuurlijk over de vermaledijde kredietbeoordelaars. Die liggen behoorlijk onder vuur, vandaag weer in het NRC (mooi opiniestuk van Paul de Grauwe). De kritiek op de kredietbeoordelaars is grotendeels terecht, maar komt vaak uit verdachte hoek (van overheden die teveel schulden zijn aangegaan).

Kritiek hebben is ook makkelijker dan een consistent beleid voeren. De EU respons op de problemen rond de kredietbeoordelaars hinkt helaas op twee tegenstrijdige gedachten: strengere regelgeving versus een minder belangrijke rol in het financiele stelsel.

Kort na de start van de kredietcrisis besloot de EU om de sector strenger te reguleren. Nieuwe regelgeving belast de ESMA met de registratie van en het toezicht op de kredietbeoordelaars. Doel is om de transparantie te verhogen en belangenconficten te vermijden. Hoe nobel ook, hiermee bestaat het risico dat EU-registratie wordt opgevat als een kwaliteitskeurmerk en dat dit de importantie van kredietbeoordelaars verder vergroot. Tegelijkertijd wil de EU de overafhankelijkheid van kredietbeoordelaars tegengaan. Beleggers en toezichthouders moeten niet meer blind varen op de ratings maar zelf een beleggingsoordeel vellen. Een prima gedachte, die zich echter slecht verhoudt tot een strenger EU keurmerk. Ook is de roep van de EU om meer concurrentie tussen kredietbeoordelaars niet consistent met het verhogen van de toetredingsbarrieres door middel van strengere regelgeving.

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s