Home > Europese schuldencrisis > De Jager heeft geen oplossing

De Jager heeft geen oplossing

Minister De Jager wijst er in een brief aan de Tweede Kamer op dan een uitbreiding van het Europese noodfonds – zoals bepleit door de meeste economen – de kredietwaardigheid van landen die de garanties verstrekken (waaronder Nederland) kan aantasten. Dat zou kunnen. Nu al wordt er in de financiele markten gespeculeerd over een afwaardering van de Franse schuld. De vraag is of we ons door de kredietbeoordelaars moeten laten leiden.

De eurocrisis is bovenal een vertrouwenscrisis. Tegen redelijke rentestanden zijn Spanje en Italie solvabel. Maar de markten zijn momenteel allesbehalve redelijk.

De Jager merkt tevens op dat een verhoging van het noodfonds geen alternatief is voor bezuinigingen en hervormingen. Dat is juist. Het is ook geen alternatief, maar wel een noodzakelijk complement. Bezuinigingen zijn lastig vol te houden in een ongunstig marktklimaat met hoge rentes: de geboekte winst verdwijnt meteen weer via hogere rentelasten. Ook politiek is het moeilijk om offers te vragen aan de burgers en tegelijkertijd de beleggers hoge rentes te betalen. En er is tijd nodig om de markten ervan te overtuigen dat hervormingen werken. De EU zal dan ook als overbrugging zachte financiering moeten aanbieden, in ruil voor harde hervormingen. Zo’n deal vereist moed en vertrouwen van alle partijen.

De Jager geeft vooral aan wat hij niet wil: het nationale voordeel van een AAA rating opgeven in ruil voor Europese solidariteit. Maar hij heeft geen oplossing om landen als Spanje en Italie in deze vertrouwenscrisis bij te staan. Of wil hij de ECB het werk laten opknappen? Dan staan we ook garant, maar op een intransparante en ondemocratische manier.

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s