Home > Banken > Het nieuwe DGS: mooi in theorie, maar niet in de Nederlandse praktijk

Het nieuwe DGS: mooi in theorie, maar niet in de Nederlandse praktijk

Ons depositogarantiestelsel (dgs) gaat op de schop. Als het aan minister De Jager ligt zal er met ingang van 2012 een fonds worden gevormd waaruit dgs-betalingen kunnen worden gedaan. Het fonds zal vooraf door banken worden gevuld. Hun bijdragen stijgen naarmate ze risicovoller zijn. De minister streeft naar een fonds met een omvang van 1% van de gegarandeerde deposito’s, dat is ongeveer € 4 miljard. De veranderingen zijn bedoeld om twee euvels in het huidige systeem te verhelpen, te weten dat omgevallen banken nu niet meebetalen aan het dgs en dat er geen rekening wordt gehouden met het risico dat banken nemen.

Ex ante fondsvorming met risicoafhankelijke bijdragen is een prachtige oplossing in een land met honderden bankjes waarvan de toezichthouder het risico goed kan inschatten. Dan werkt zo’n verzekeringsconstructie. Maar dat is helaas niet de wereld waarin wij leven.

Het eerste probleem is dat de Nederlandse spaarmarkt wordt gedomineerd door vier grootbanken (ING, ABN-AMRO, RABO, SNS). Bij een deconfiture van een grootbank zet een fondsje van 1% weinig zoden aan de dijk en zal de belastingbetaler toch ex post moeten bijspringen. Het tweede probleem is dat DNB een slechte track record heeft in het inschatten van het risico van banken.

Ten slotte biedt de nieuwe regeling geen oplossing voor de grootste misstand in ons dgs, dat de Nederlandse belastingbetaler impliciet garant staat voor de buitenlandse spaarders bij ING Direct, Rabodirect en andere directbanken.

Categorieën:Banken
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s