Home > Europese schuldencrisis > Safe havens, free lunches en eurobonds

Safe havens, free lunches en eurobonds

In roerige tijden gaan veel beleggers op zoek naar een veilige haven. Zwitserland is al jarenlang een van de favoriete bestemmingen. De eurocrisis and de patstelling rond het schuldenplafond in de VS heeft de Zwitserse frank dan ook weer flink omhoog gestuwd. Voor de Zwitsers is dit een “mixed blessing”. Het land mag zich natuurlijk gelukkig prijzen met haar degelijke financiele reputatie en de buitenlandse belangstelling drukt de Zwitserse kapitaalmarktrente naar een bijzonder prettig niveau (nu 1.5% voor 10-jaars papier). Maar daar staat de opwaardering van de frank tegenover, die de concurrentiepositie van het Zwitserse bedrijfsleven schade toebrengt.

Ook Nederland en Duitsland zijn nu veilige havens. Terwijl in de Zuid-Europese landen de risicopremies op staatsobligaties omhoog zijn geschoten, is de afgelopen maanden de 10-jaars rente op Nederlandse en Duitse staatsobligaties sterk gedaald (van een 12-maands maximum van 3.7 naar 3.1% voor Nederland en van 3.5 naar 2.6% voor Duitsland). Maar in tegenstelling tot Zwitserland is er geen nadelig effect op de Nederlandse of Duitse concurrentiepositie. Met dank aan de euro, die de Nederlandse staat en hypotheeknemer hier een ware free lunch lijkt te bezorgen.

Een kanttekening bij dit verschijnsel is dat de lage rentestanden de toch al goed draaiende Noord-Europese economie verder aanjagen. Het omgekeerde geldt in het zuiden. Risicopremies en safe haven effecten hebben daarmee een procyclische werking en kunnen de Europese economische divergenties verder versterken.

Euro-obligaties (i.e. de gemeenschappelijke Europese uitgifte van staatsobligaties) verhelpen dit probleem. Ik ben zelf nooit zo’n fan hiervan geweest, omdat de Zuidelijke landen dan wel heel gemakkelijk kunnen meeliften op de financiele prudentie van Nederland en Duitsland. Maar de kans dat ze er komen wordt met de dag groter. Dan blijft Zwitserland als enige safe haven over.

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s