Home > Banken, Europese schuldencrisis > Zacht op de financiering, hard op de hervormingen

Zacht op de financiering, hard op de hervormingen

De lichtzinnigheid waarmee economen over kwijtschelding van Griekse schuld praten verbaast me telkens weer. De adviezen van de ECB – die toch bij uitstek op de hoogte is van de risico’s voor het financiele stelsel – worden volkomen genegeerd. Maar ook los daarvan is eenvoudig in te zien dat kwijtschelding geen oplossing voor de eurocrisis is. Als Griekenland met een schuldquote van 145% kwijtschelding krijgt, gaan we dat dan vervolgens ook doen als Italie (met een iets lagere schuldquote van 120%) haar schuld niet meer kan herfinancieren? Natuurlijk niet. Dat kan het stelsel niet dragen.

Griekenland en Italie zijn ontwikkelde landen die hun kredietwaardigheid en concurrentiekracht moeten blijven bewijzen. Dat kan alleen maar door sanering van de overheidsfinancien en hervorming van de economie. Gemakkelijkere oplossingen zijn er niet. Aangezien Griekenland voor een veel grotere uitdaging staat en de toegang tot de financiele markten al lang heeft verloren, is herfinanciering door de EU/IMF tegen een zachte rente de beste manier om tijd te kopen (zie ook de vorige post). Conditioneel op de noodzakelijke hervormingen natuurlijk.

En we moeten nu toch echt ophouden over een bijdrage van de banken in het nieuwe Griekse steunpakket. Als de EU met alle geweld de banken wil laten bloeden, dan heffen we toch gewoon een bankenbelasting en stoppen de ontvangsten in het EFSF? Hebben we ook geen gedoe meer met die rating agencies.

  1. Nog geen reacties.
  1. 18 augustus 2011 om 8:49 am

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s