Home > Europese schuldencrisis > Haal de strafpremie uit de Griekse rente

Haal de strafpremie uit de Griekse rente

Een verfrissend geluid te midden van alle Griekse doemscenario’s komt van Jeffrey Sachs in de Financial Times. Hij bestrijdt de consensus opinie onder economen dat een Griekse default onvermijdelijk is. De sleutel tot het beheersbaar maken van de schuldenproblematiek ligt bij de rente. Met een lage rente (rond de 3.5%) moet het volgens Sachs mogelijk zijn om de Griekse schuldquote te reduceren.

De rente op de leningen die de EU en het IMF aan Griekenland verstrekken bevat echter een forse opslag. Door ons Ministerie van Financiën wordt dit een risicopremie genoemd. Maar deze benaming is misplaatst. In verzekeringstermen is Griekenland een brandend huis. Geen premie is hoog genoeg om dit risico te dekken. Wij steunen Griekenland dan ook niet om een risicopremie te verdienen, maar vanuit Europese solidariteit en welbegrepen eigenbelang. De renteopslag dient uitsluitend om aan ons eurosceptische electoraat te laten zien dat we streng zijn voor de Grieken. Geen risicopremie dus, maar een strafpremie. Helaas is deze benadering contraproductief. Met rentestanden tussen de 5 en 8% zal de stabilisatie van de Griekse staatsschuld uitermate moeilijk worden en lok je een default juist uit. Een lagere rente zou de hervormingen in Griekenland veel kansrijker maken.

Komen de Grieken er met een lagere rente dan niet veel te gemakkelijk vanaf? Neen. In de periode 2009-2011 hebben ze al een aanzienlijke en pijnlijke aanpassing in de overheidsfinanciën doorgevoerd (met een daling van het cyclisch gecorrigeerde overheidstekort van minus 14% in 2009 naar minus 2.3% in 2011, zie Economic Outlook, OECD). En met het druppelsgewijs vrijgeven van nieuwe tranches van het steunpakket kunnen de EU en het IMF de druk op de Griekse hervormingsketel hoog houden.

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s