Home > Banken > Een tandeloze ESRB

Een tandeloze ESRB

Sinds december 2010 waakt de European Systemic Risk Board (ESRB) over het macroprudentiele toezicht op het Europese financiele stelsel. De ESRB is onafhankelijk van de politiek en heeft onderdak gevonden bij de ECB, die ook het secretariaat voert. De ESRB dient bij te dragen aan de preventie en mitigatie van het systeemrisico in het financiele stelsel. So far, so good. Maar volgens de constituerende EU-richtlijn dient de ESRB ook bij te dragen aan de “smooth functioning of the internal market”. De logica hiervan ontgaat mij. Voor het bevorderen van de interne markt heeft de EU andere organen. Deze tweede doelstelling is niet alleen overbodig, maar degradeert de ESRB ook tot een impotente praatclub.

Een belangrijk instrument van macroprudentieel toezicht is immers het ingrijpen in de structuur van de financiele sector. Beperking van het systeemrisico kan worden bereikt door het afschermen van bepaalde financiele activiteiten. Dit heet ringfencing (zie de vorige post). Maar de dubbele taakopdracht slaat dit effectieve macroprudentiele instrument uit handen van de ESRB. Ringfencing heeft namelijk als bijeffect dat het beperkingen oplegt aan de vrijheid van kapitaalverkeer binnen de unie. En dat botst met het bijdragen aan een goede werking van de interne markt.

De ESRB zou moeten reflecteren en adviseren over de vraag of in het verleden het bankkapitaal niet te gemakkelijk over de landsgrenzen van de EU heeft gestroomd. De ESRB zou ook een herbezinning moeten initieren over het gemeenschappelijk bankenpaspoort, volgens welke een bank met een vergunning in een EU-lidstaat in de gehele unie mag opereren. Kortom, de ESRB moet de interconnectiviteit in het internationale bankwezen ter discussie kunnen stellen en een pleidooi kunnen houden voor schotten in het financiele systeem. Maar zij is al bij haar geboorte ontmant. Heel jammer.

Categorieën:Banken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s