Home > Banken, Europese schuldencrisis > Soepeler Basel III in ruil voor vrijwillige bijdrage aan Griekse redding?

Soepeler Basel III in ruil voor vrijwillige bijdrage aan Griekse redding?

Overheden en banken ontmoeten elkaar op vele verschillende dossiers. Soms ga je vermoeden dat deze met elkaar in verband worden gebracht, ook daar waar dat eigenlijk niet hoort. Dat gevoel kreeg ik dit weekend, toen de Wall Street Journal twee op het oog losstaande berichten naar buiten bracht:

  • Frankrijk en Duitsland pleiten voor een soepele implementatie van de Basel III bankenregulering (WSJ, 18 juni)
  • Sarkozy en Merkel worden het eens over een vrijwillige bijdrage van banken aan het Griekse reddingsplan (ook WSJ, 18 juni)

Nu zal in ieder geval de timing wel toeval zijn geweest, maar toch valt het niet uit te sluiten dat hier een quid pro quo in de maak is. Op beide dossiers zijn de Europese banken en overheden sterk afhankelijk van elkaar. De banken hebben de lobby van Europese regeringen hard nodig om ervoor te zorgen dat de Basel III soep minder heet wordt gegeten dan ze wordt opgediend. Omgekeerd hebben de politici de banken hard nodig in het Griekse reddingsplan, om met een private bijdrage de verdere staatssteun nog enigszins verteerbaar te maken voor een steeds Eurosceptischer electoraat.

Ziehier de ingredienten voor een typisch Europese grand bargain, waarbij partijen afspreken blind te zijn voor elkaars zwakheden en samen door te modderen. Waarmee overigens niet is gezegd dat dit het slechtste scenario is.

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s