Home > Uncategorized > De Rabobank ziet het licht

De Rabobank ziet het licht

 

“Schuld moet, schuld doet je goed”, was decennia lang het mantra in de financiele sector. Huizenkopers werd geadviseerd om bij aankoop van een huis een zo hoog mogelijke hypotheek te nemen, geen eigen geld in te brengen en vooral niet tussentijds af te lossen. Dit alles om het fiscaal voordeel maximaal uit te buiten. Nu niet meer. De Rabobank is een intitatief gestart om hypotheekconstructies waarbij niet wordt afgelost uit te bannen (zie het FD van vandaag) en terug te keren naar de annuiteitenhypotheek. Een hele goede zaak. Op termijn zou hierdoor zowel de financiele positie van de Nederlandse gezinnen als die van de schatkist kunnen worden versterkt. Tien jaar geleden hield ik in ESB een soortgelijk pleidooi (zie Aflossen is een deugd).

Als deze vogel gaat vliegen, bewijst de Rabobank de politiek een hele grote dienst. Natuurlijk hadden achtereenvolgende regeringen hetzelfde kunnen bereiken door de renteaftrek te beperken tot hypotheekvormen waarop wordt afgelost. Dan was de aflossingvrije hypotheek vanzelf van de aardbodem verdwenen. Maar hiervoor ontbrak de politieke moed. Nu kan de regering erop wijzen dat dit een initiatief vanuit de sector is om risicovolle hypotheekconstructies en misbruik van de renteaftrek tegen te gaan. Dat is veel beter te verkopen richting het electoraat.

Dit gaat de banken geld kosten, omdat de rentemarge niet meer gedurende de gehele looptijd over de volledige hypotheek wordt ontvangen. Kadootjes vanuit het bankwezen moeten in principe worden gewantrouwd. Welke wederdiensten zal de sector vragen? Genoemd zijn al de verruiming van de hypotheekverstrekkingscriteria door de AFM en de afschaffing van de overdrachtsbelasting. De laatste is een goede zaak, de eerste niet.

 

Categorieën:Uncategorized
  1. Nog geen reacties.
  1. 3 november 2011 om 8:05 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s