Home > Banken, Europese schuldencrisis > Wellink in het FD

Wellink in het FD

Een opmerkelijke uitspraak van Wellink in het FD van vanochtend:

“Toen de euro kwam, hadden we wel zorgen over het bouwwerk. Ik ben er altijd voorstander van geweest dat de eurolanden eerst economisch naar elkaar toe zouden groeien en dat bij het eind van zo’n convergentieproces er een monetaire unie zou komen. De politieke aanpak was uiteindelijk dat de lidstaten economisch wel zouden convergeren als we eenmaal een monetaire unie hebben. Ik heb dat nooit zo hard geloofd.”

Dit is een oude discussie in de economie. Natuurlijk is het gemakkelijker om een gemeenschappelijke munt in te voeren als de deelnemende landen economisch zijn geconvergeerd. Maar dan was de euro er nooit gekomen. Ik zie niet in hoe landen als Griekenland uit zichzelf de hervormingen zouden doorvoeren die nu onder druk tot stand komen. Wat dat betreft is de euro een soort breekijzer.

Kwalijker is dat Wellink hier wel heel gemakkelijk achteraf over praat. Als hij echt al die tijd van mening was dat monetaire integratie pas kan als de reele economie is geconvergeerd, dan had hij in 1999 moeten zeggen: dit gaat fout; hier begin ik niet aan; ik stap op.

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s